Novosti

U Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu je dana 25.01.2019. svečano obilježeno otvorenje sudske godine

25.1.2019

U Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu je dana 25.01.2019. svečano obilježeno otvorenje sudske godine, kojem su prisustvovale Belma Skalonjić, zastupnik Vijeća minista BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava i Sandra Malešić, zamjenik zastupnika.

Otvorenje sudske godine u Evropskom sudu za ljudska prava svečano je obilježeno dana 25.01.2019. godine. Povodom ovog događaja održan je seminar na temu Jačanje povjerenja u pravosuđe u okviru kojeg su obrađena neka od najznačajnijih pitanja, kao što su status i zaštita nosioca pravosudnih funkcija u domaćem pravnom sistemu, strategija izgradnje povjerenja i odgovornosti javnih vlasti u odnosu na domaće pravosuđe, standardi obrazložene sudske  presude, te izdvojena sudijska mišljenja. Seminaru i otvorenju je prisustvovalo oko 260 predstavnika nacionalnih evropskih pravosudnih sistema, te predstavnika lokalnih i državnih vlasti. Predsjednik Evropskog suda za ljudska prava gosp. Guido Raimondi održao je govor koji možete preuzeti ovdje: 


https://www.echr.coe.int/Documents/Speech_20190125_Raimondi_JY_ENG.pdf

Počasni gost ovogodišnjeg otvorenja gosp. Laurent Fabius, predsjednik Ustavnog suda Francuske obratio se govorom koji možete preuzeti ovdje: