Novosti

Svečano otvorenje sudske godine održano u zgradi Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu dana 26.01.2018. godine.

29.1.2018

Seminar organizovan povodom otvorenja sudske godine posvećen je temi Autoritet pravosuđa koja se posebno fokusirala na pitanja granica podjele vlasti i miješanje koje podriva nezavisnost i autoritet sudske vlasti; obaveze i odgovornosti sudova i sudija, uključujući civilnu, krivičnu i disciplinsku, kao i odgovornosti u širem socijalnom smislu; strategije komunikacije između sudova i javnosti, posebno kada se radi o slučaju u kojem javnost preispituje autoritet i osnovanost sudskih odluka; reakcija pravosuđa koja se odnosi na pitanje osnovanosti reakcije pravosuđa u slučajevima gdje se osporava njegov autoritet.

Nakon seminara održan je svečani prijem na kojem su se predsjednik Evropskog suda gosp. Guido Raimondi i gosp. Koen Lenaerts, predsjednik Suda pravde Evropske Unije, obratili zvanicama koje su činili sudije Ustavnih i Vrhovnih sudova, te brojni visoki dužnosti država članica.


Ispred Bosne i Hercegovine, pored gosp. Farisa Vehabovića, sudije Evropskog suda koji je bio domaćin ovom prilikom, prisustvovali su gosp. Zlatko Knežević, sudija Ustavnog suda BiH, gđa Belma Skalonjić, agent Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava, gđa Sandra Malešić, zamjenik agenta i gosp. Predrag Grgić, ambasador i šef stalne misije Bosne i Hercegovine pri Vijeću Evrope.

Govor predsjednika Evropskog suda za ljudska prava na engl. jeziku možete preuzeti ovdje