Novosti

Dana 27.01.2017. godine svečano je obilježen početak sudske godine u Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ispred Bosne i Hercegovine otvorenju su prisustvovali Belma Skalonjić, zastupnik/agent Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava i Sandra Malešić, zamjenik zastupnika.

1.2.2017

Svečano otvorenje sudske godine obilježeno je dana 27.01.2017. godine. Svečanom otvorenju prisustvovalo je oko 300 zvanica koje su činili sudije Ustavnih sudova i najviših sudova država članica Vijeća Evrope, kao i Vladini agenti pred Evropskim sudom za ljudska prava. Ove godine, povodom svečanog otvorenja organizovan je seminar na temu: Non-refoulement kao princip međunarodnog prava, te uloga pravosuđa u njegovoj provedbi. Nakon seminara, predsjednik Evropskog suda za ljudska prava Guido Raimondi i Silvia Alejandra Fernández de Gurmendi, predsjednica Međunarodnog Krivičnog Tribunala, održali su govore pred gostima i svim sudijama Evropskog suda za ljudska prava na svečanoj ceremoniji otvaranja. 

Govor predsjednika Evropskog suda Guido Raimondi možete preuzeti ovdje.

Ispred Bosne i Hercegovine otvorenju su prisustvovali Belma Skalonjić, zastupnik/agent i Sandra Malešić, zamjenik zastupnika/agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava.