Novosti

Vijeće Evrope osiguralo prevod pravnih propisa iz nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH kao vid podrške u procesu davanja odgovora na Upitnik Evropske Komisije.

23.1.2017

Vijeće Evrope, Ured u Sarajevu, još jednom je dokazalo da je iskreni prijatelj i partner Bosne i Hercegovine u ispunjenju njenih obaveza u procesu evropskog integrisanja. Naime, ambasador Toni Pavloski, zamjenik šefa Ureda Vijeća Evrope u Sarajevu odazvao se na poziv zastupnika/agenta Vijeća ministara BiH pred Evropskim sudom za ljudska prava gđe Belme Skalonjić da pruži podršku institucijama BiH u procesu izrade odgovora na upitnik Evropske komisije.  U tu svrhu, Vijeće Evrope uradilo je prevod i pravnu redakturu (legal proofreading) pravnih propisa iz nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji su u neposrednoj vezi sa pitanjima iz Upitnika na koja odgovara ovo Ministarstvo. Radi se o slijedećim pravnim propisima: Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik BiH“, broj 5/04); Zakon o društvu crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj 49/04) i Zakon o nestalim osobama BiH („Službeni glasnik BiH“, broj 50/04).

Vijeće Evrope koje se i samo u svom radu suočava sa ograničenim tehničkim i finansijskim resursima još jednom je dokazalo da predstavlja značajnu podršku Bosni i Hercegovini u ostvarenju njenih obaveza na evropskom putu i unaprijeđenju principa na kojima ova organizacija počiva.