Novosti

Dana 03.05.2012. godine Europski sud za ljudska prava donio je presudu u predmetu Mago i drugi protiv Bosne i Hercegovine, ap. br. 12959/05, 19724/05, 47860/06, 8367/08, 9872/09 i 11706/09.

7.5.2012

Presuda Mago i drugi protiv BiH odnosi se na zahtjeve šest aplikanata da vrate u posjed svoje prijeratne stanove na kojima su imali stanarska prava, od kojih se četiri stana nalaze u Sarajevu i dva u Mostaru. Aplikanti su se žalili na povredu prava na imovinu iz člana 1. Protokola br. 1 uz Konvenciju i prava na dom iz člana 8. Konvencije, te na diskriminaciju po članu 14. Konvencije u vezi s članom 1. Protokola br. 1 uz Konvenciju.

U odnosu na tri aplikanta koji do danas nisu stekli stanarsko pravo ili stan u bilo kojoj državi sljednici SFRJ, Sud je utvrdio da je Bosna i Hercegovina (Federacija BiH) povrijedila pravo  aplikanta iz člana 1. Protokola br. 1 uz Konvenciju.

U odnosu na preostala tri aplikanta nije utvrđena povreda prava na imovinu iz člana 1. Protokola br. 1 uz Konvenciju obzirom da su ovi aplikanti stekli pravo neograničenog korištenja stana u državi sljednici SFRJ (u Srbiji ili Crnoj Gori).

U odnosu na navodnu diskriminaciju, Sud je utvrdio da nema potrebe da posebno ulazi u razmatranje žalbenih navoda o diskriminaciji prema članu 14. Konvencije.

Također, Sud je utvrdio da niti u jednoj od šest aplikacija ne postoje indicije da aplikanti zaista žele da se vrate u svoje prijeratno mjesto prebivališta, zbog čega su njihove žalbe o povredi prava na dom po članu 8. Konvencije odbijene kao očigledno neosnovane.  
 
Prevod presude Mago i drugi protiv BiH je u toku. Presudu na engleskom jeziku možete preuzeti na stranici Europskog suda za ljudska prava link