Novosti

Objavljen prevod izjave za štampu Komiteta ministara Vijeća Evrope u vezi sa nadgledanjem izvršenja presude Evropskog suda za ljudska prava Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine od 10.03.2010. godine

15.3.2010

Izjava za štampu - 199(2010)

Vijeće Evrope snažno podržava Bosnu i Hercegovinu u ukidanju diskriminacije prilikom kandidiranja na izborima

Strasbourg, 10.03.2010. – Nadgledajući izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci, Komitet ministara Vijeća Evrope snažno je ohrabrio vlasti Bosne i Hercegovine da pojačaju napore na eliminiranju postojeće diskriminacije u vezi sa kandidiranjem na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Komitet ministara je konstatovao da će implementacija ove presude zahtijevati izmjene Ustava i izborne legislative.

Komitet je odlučio da nastavi sa razmatranjem ovog pitanja na svojoj sljedećoj sjednici u junu 2010.

U presudi koju je 22. decembra 2009. godine donijelo Veliko vijeće, Evropski sud je ustanovio povrede Evropske konvencije o ljudskim pravima zbog onemogućavanja aplikantima romskog i jevrejskog porijekla, a koji su državljani Bosne i Hercegovine, da se kandidiraju na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Ovo onemogućavanje je rezultat činjenice da se oni nisu deklarisali kao pripadnici jednog od „konstitutivnih naroda“ (tj. Bošnjaka, Hrvata i Srba), što je uslov koji propisuje domaća legislativa.

***

Prema članu 46. Evropske konvencije o ljudskim pravima, države su se obavezale da će poštivati presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima u kojima one predstavljaju strane. Poštivanje ove obaveze nadzire Komitet ministara Vijeća Evrope.

Daljnje informacije u vezi sa izvršenjem presuda Suda, uključujući i godišnje izvještaje Komiteta ministara o svom nadgledanju presuda, mogu se pročitati na www.coe.int/execution

Direkcija za komunikacije Vijeća Evrope