Aktuelnosti

Predstavljena djela Bisere Suljić Boškailo, Emsure Hamzić, Milene Letić Joveš i Zlatka Lukića

U okviru 30. Sarajevskog sajma knjiga, u subotu 21. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, promovirane su knjige Bisere Suljić-Boškailo, Goti u Bosni , Emsure Hamzić U đul bašti i Zemlja dembelija, Milene Letić – Joveš, Ko zna šifru i Zlatka Lukića Više od ljubavi.

Šimo Ešić je predstavio djela Emsure Hamzić, bh. pjesnikinje iz Sarajeva koja živi u Novom Sadu: „U Đul bašti“ knjigu o sevdalinci kao nematerijalnom nasljeđu u Bosni i Hercegovini – esejistički prikazi onog šta sevdalinka zapravo znači u našoj kulturnoj baštini i dječje pjesme i priče „Zemlja dembelija“.
U nastavku, Ešić je prezentirao i roman „Ko zna šifru“ autorice Milene Letić Joveš, rodom iz Zenice, a koja živi i radi u Novom Sadu i ukratko citirao iz recenzije ove knjige da je “Ko zna šifru roman o ljudima stradalim u različitim sudarima u vremenu u kojem se raspala jedna zemlja, jedan moral, jedan sistem vrijednosti…“.

Bisera Suljić Boškailo, književnica i doktor filoloških nauka koja živi i radi Njemačkoj, prezentirala je svoje drugo, prošireno izdanje knjige “Goti u Bosni” za koju kaže da je ona plod traženja istine, odnosno dugogodišnjeg istraživanja Gota i Bošnjaka, a sve kako bi se odgovorilo na pitanja: koliko su dobri Goti (Vizigoti) preci dobrih Bošnjana i koliko je Vulfilina gotsko-biblijska azbuka iz IV vijeka slična, ili pak podudarna sa starim bosanskim pismom – bosančicom, odnosno sa ilirsko-mesafijskim pismom.

U drugom bloku predstavljanja pisaca iz iseljeništva, svoju zbirku pripovjedaka “Više od ljubavi” predstavio je  Zlatko Lukić, autor nekoliko publikacija koje predstavljaju bosansku historiju, kulturu i tradiciju, među kojima su Bosanska sehara – zbirka poslovica i Bosanski rodoslovi – genealoške karte bosanske kraljevske dinastije Kotromanića i visokog plemstva. Kao što je sam autor rekao “Više od ljubavi” je “ispovjedna proza o traganju za nekim smislom svog života tražeći ujedno i ljubav u tom životu poslije bijega iz ratnog pakla”.

Prezentaciju svoje nove knjige Lukić je upotpunio čitanjem uvodne proze i dijela jedne pripovjetke iz knjige.Pronađite nas na Facebook-uPrenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore