Aktuelnosti

Predstavljanje autora i izdavača na 30. Sarajevskom sajmu knjiga

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i ove je godine pokrovitelj predstavljanja književnog stvaralaštva, izdavaštva i naučne literature autora i izdavača koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine, a žive izvan njenih granica.
U okviru 30. Sarajevskog sajma knjiga, koji će biti održan u Centru Skenderija od 18. do 23. aprila, pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH biti će održano više od 30 promocija i predstavljeno oko 70 novih naslova autora i izdavača iz inostranstva koji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine.
Na ovogodišnji javni poziv za predstavljanje autora i izdavača iz iseljeništva na Sarajevskom sajmu knjiga Ministarstvu su se prijavila 23 autora i izdavača iz deset zemalja: Australije, Danske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Njemačke, Norveške, Slovenije, Srbije i Švedske.

Predstavljanje pisaca i izdavača iz dijaspore na Sarajevskom sajmu knjiga aktivnost je koju Ministarstvo za ljudska prava i zbjeglice BiH sa zadovoljstvom provodi 14. godinu zaredom. Potvrda opravdanosti ove aktivnosti je i veliko interesovanje pisaca i izdavača, kako onih koji kontinuirano predstavljaju svoja djela, tako i onih autora koji će se prvi put predstaviti sajamskoj publici u Centru Skenderija.

U proteklih 13 godina na Sarajevskom sajmu knjiga promovirano je više od 200 djela autora iz bh. dijaspore, sajamskoj publici se predstavilo više od 50 pisaca porijeklom iz BiH, koji stvaraju na maternjim jezicima (bosanskom, hrvatskom i srpskom), što je svakako značajan doprinos očuvanju jezika i kulturnog identiteta pripadnika bh. dijaspore.

Raspored promocija autora i izdavača pod pokroviteljstvom Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH možete preuzeti ovdje.
Pronađite nas na Facebook-uPrenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore