Aktuelnosti

Održana naučno-istraživačka radionica „Migracije u funkciji razvoja“

U okviru zajedničkog projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ambasade Švicarske u BiH i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) „Migracije i razvoj: Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini“ u Sarajevu je 17. i 18. novembra 2014. godine održana naučno-istraživačka radionica “Migracije u funkciji razvoja”.














Ovoj radionici prisustvovali su istraživači iz BiH, Srbije, Hrvatske, Albanije, Austrije, Norveške, SAD i Velike Britanije, a među ukupno 67 učesnika skupa bili su predstavnici relevantnih institucija BiH, ambasada, međunarodnih organizacija, akademskog i nevladinog sektora, predstavnici Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog i Kantona 10, te općina Mostar, Maglaj, Laktaši, Ključ, Posušje i Nevesinje.

O značaju povezivanja migracija i razvoja na otvaranju radionice govorili su pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić,  direktor Švicarskog ureda za saradnju u BiH Joseph Guntern i zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP u BiH Zahira Virani. Moderator ovog skupa bio je dr. Mirza Emirhafizović, profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Nakon dvodnevnog rada, tokom kojeg je prezentirano 11 istraživačkih radova, konstatirano je kako treba nastaviti istraživanja u oblasti migracija i razvoja, inicirati kreiranje odgovarajućih politika u vezi sa iseljeništvom u zemljama regiona, te kontinuirano poboljšavati regionalnu saradnju. Detaljne zaključke i preporuke objavit ćemo naknadno.
Tokom prvog panela “Stvarni i potencijalni učinci migracija na ekonomski razvoj matične zemlje: studije slučaja” prezentirano je pet istraživačkih radova.

Žan Štrabac (Norveška) je prezentirao svoje istraživanje o temi: “Priliv sredstava putem novčanih doznaka, institucije i razvoj Bosne i Hercegovine”, Jelena Predojević-Despić (Srbija) govorila je o transnacionalnim preduzetnicima u Srbiji kao resursu ekonomskg razvoja, dok su Esmeralda Shehaj (Albanija) i Nermin Oruč (BiH) prezentirali istraživanje “Migracije kao sigurnosna mreža: analiza učinaka efekta novčanih doznaka na siromaštvo i nejednakosti u Albaniji i Bosni i Hercegovini”. Laetitia Duval (VB) učesnicima radionice predstavila je svoje istraživanje “Učinci novčanih doznaka na jačanje potrošnje: iskustva sa Kosova”, a prvi panel je završen prezentacijom istraživanja “Težnje za migriranjem u inostranstvo – iskustva iz Bosne i Hercegovine” koje je obavio Adnan Efendić (BiH).

Drugi panel “Ljudski kapital izvan domovine – mogućnosti privlačenja/cirkulacije/povratka stručnjaka iz inostranstva”, počeo je prezentacijom istraživanja koje je proveo Aleksandar Božić (BiH) o temi “Međunarodna mobilnost i protok znanja: iskustva mladih stručnjaka o povratku u BiH po završetku postdiplomskih studija u inostranstvu”. Tokom ovog panela Milica Vesković-Anđelković (Srbija) govorila je o temi “Uloga visokokvalifikovanih povratnika u prosperitetu Srbije – mogućnosti i prepreke”, a Daniel Naujoks (SAD) je prezentirao svoje istraživanje “Ka formiranju programa interdisciplinarnog istraživanja o investicijamaiseljeništva: analiza motiva, efekata i podsticaja za kreiranje politika”.

Caroline Hornstein-Tomić (Hrvatska) prezentirala je istraživanje “Mobilnost kvalifikovanog iseljeništva, pristup iseljeništvu, ponovne migracije – politike i iskustva u Hrvatskoj”, dok je Ines Šuh (Austrija) govorila o temi “Uticaj privremenog povratka na visokokvalifikovane migrante s područja Zapadnog Balkana- ‘program priliva mozgova’”. Posljednju prezentaciju na dvodnevnoj radionici održala je Marina Perić-Kaselj (Hrvatska) o temi “Da li je dovoljno voljeti domovinu? Hrvati Bosanske Posavine (primjer općine Derventa) između želje i (ne)mogućnosti za pavratak”.

Podsjećamo da je ova radionica nastavak „Istraživačke radionice o migracijama iz BiH“ održane 10. i 11. septembra 2012. godine u Sarajevu koju je organizovalo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH u saradnji sa Instrumentom za tehničku pomoć i razmjenu informacija Evropske komisije (TAIEX), uz podršku Ambasade Švicarske u BiH, te u partnerstvu sa Institutom za društvena istraživanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore