Aktuelnosti

Upitnik za općine -podaci o iseljeništvu

U okviru nadležnosti za iseljeništvo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine radi na jačanju kulturnih, obrazovnih, privrednih i drugih veza sa iseljeništvom s posebnim akcentom na aktivnosti usmjerene za vezivanje iseljeništva za razvoj Bosne i Hercegovine.

U skladu s tim, u strateškim razvojnim dokumentima BiH, predviđene su mjere i aktivnosti za poticaj razvoju saradnje sa iseljeništvom, između ostalog za  vezivanje iseljeništva BiH sa razvojem lokalnih zajednica sa većim brojem iseljenih građana.

Za ove projekte potrebne su detaljnije informacije o broju, strukturi, novčanim doznakama, postojećem investiranju iseljeništva u opštinama, a u cilju bržeg prikupljanja podataka ovdje možete preuzeti upitnik, koje će te popunjen vratiti u Sektor za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH – kontak osoba je Zlata Smajić (zlata.smajic@mhrr.gov.ba), tel: 033/703-969, fax: 033/703-998.Pronađite nas na Facebook-uInformacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Projekat Dijaspora za razvoj (Engleski)

Infografika

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH.

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Projekat Migracije i razvoj

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore