Aktuelnosti

Održana obuka „Komunikacija sa iseljeništvom i unapređenje usluga za iseljeništvo na lokalnom nivou“

U organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH - Sektor za iseljeništvo je dana 20-21.12.2017. godine organizirao obuku za predstavnike jedinica lokalne samouprave na temu „Komunikacija sa iseljeništvom i unapređenje usluga za iseljeništvo na lokalnom nivou“.





















Obuka je organizirana u svrhu realizacije aktivnost 1.4. Politike o saradnji sa iseljeništvom („Službeni glasnik BiH“ br. 38/17) kojom je predviđeno jačanje kapaciteta jedinica lokalne samouprave za saradnju sa iseljeništvom i Memoranduma o saradnji u oblasti iseljeništva s ciljem pružanja kvalitetnijih usluga iseljeništvu i uključivanja iseljeništva u razvoj na lokalnom nivou.

Obuci su prisustvovali predstavnici Grada Doboja, Općine Kladanj, Općine Zavidovići, Općine Bosanski Petrovac, Općine Kreševo, Opštine Brod, Općine Novi Grad Sarajevo, Vlade Brčko Distrikta BiH, Grad Bihaća i Općine Usora.

Obuka je započela uvodnim obraćanjem predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u kome je naglašen značaj jedinica lokalne samouprave u radu sa iseljeništvom. Istaknuto je da je ove godine usvojena Politika o saradnji sa iseljeništvom kojom su predviđeni razni vidovi suradnje sa iseljeništvom, što uključuje i aktivan odnos jedinica lokalne samouprave, a što je predviđeno i potpisanim Memorandumima o saradnji u oblasti iseljeništva. 
Predstavljen je koncept migracija i razvoja na globalnom nivou, primjeri i prakse drugih zemalja po pitanju migracija.
 
Predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH je održala prezentaciju o aktivnostima Ministarstva u okviru nadležnosti za iseljeništvo. Prezentiran je pravni i institucionalni okvir u BiH za saradnju sa iseljeništvom, aktivnosti na realizaciji Politike o saradnji  sa iseljeništvom, iskustva Ministarstva u komunikaciji sa iseljeništvom, te predstavila našu web stranicu ukazujući na podatke koji mogu biti korisni učesnicima obuke koordinatorima za dijasporu iz jedinica lokalne samouprave.
  
Učesnici obuke su upoznati sa informacijama vezanim za iseljeništvo Bosne i Hercegovine, razgovaralo se o broju, status, osnovnim karakteristikama, zemljama sa najvećim brojem iseljeništva, njihovom angažmanu i organiziranosti. Postavljeno je pitanje kakva su to očekivanja iseljeništva u komunikaciji sa BiH i zajednicom porijekla, o čemu je otvorena rasprava i zaključci većine učesnika su da je u svakoj jedinici lokalne samouprave potrebno da ima služba, info pult ili kontakt osoba koja će iseljeništvu moći dati konkretne informacije o njihovim potrebama, upitima, o rješavanju određenih problema i sl.


Drugi dan se nastavilo govoriti o najboljim načinima za povezivanje iseljeništva sa rodnim krajem i njihovo umrežavanje. Predstavljene su dobre prakse iz Bosne i Hercegovine: Općina Žepče - prezentiran je njihov web portal i njegov sadržaj, također je izvršena uporedba sa portalom Grada Niša (jedan od boljih primjera suradnje sa dijasporom), te je zaključeno da su ovi portal izuzetno dobri i mogu poslužiti kao dobar primjer za izradu web portal ostalih jedinica lokalne samouprave.

Učesnici su govorili i o svojem aktivnostima sa iseljeništvom na kojima su do sada radili, te je zaključeno da sve jedinice lokalne samouprave rade na određenim aktivnostima vezanim za iseljeništvo.
Prezentirano je šta je našem iseljeništvu potrebno i koje informacije očekuju da dobiju na lokalnom nivou, koje usluge trebaju, s kojim problemima se susreću i kako ih rješavaju.

Razmijenjena su i mišljenja na koji način se mogu unaprijediti usluge jedinica lokalne samouprave u radu sa iseljeništvom, da je ovo pitanje sveobuhvatno i da je potrebno u rad uključiti sve relevantne aktere s obzirom na različite nadležnosti.

Na kraju je zaključeno da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH nastaviti sa obukama predstavnika jedinica lokalne samouprave na teme koje uključuju i odnose se na rad sa iseljeništvom.




Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore