Aktuelnosti

Italija: Osnovana prva bosanska dopunska škola

Nakon desetomjesečnih aktivnosti, u petak, 29. januara 2016. godine u Republici Italiji je osnovana prva dopunska škola Bosne i Hercegovine, a prvi časovi održani su u nedjelju, 31. januara 2016. godine u prostorijama komune Costa Volpino.

Skromnoj osnivačkoj svečanosti, održanoj u Osnovnoj školi „Tovini“ u Boario Terme, prisustvovali su roditelji, djeca, predstavnici domaćina i aktivisti BiH. Za pohađanje dopunske nastave na bosanskom jeziku već je prijavljeno 35 djevojčica i dječaka. Nastava će biti izvođena u italijanskim školama Boario Terme i Costa Volpino. Najzaslužniji za realizaciju ovog projekta su aktivisti asocijacije Bošnjaka „Ljiljan“, na čelu sa predsjednikom Ramom Kadrićem.


 Intenzivne aktivnosti osnivanja dopunske škole Bosne i Hercegovine u Italiji počele su u aprilu prošle godine, kada je u Angolo Terme održan sastanak rukovodstva Svjetskog saveza dijaspore BiH, predstavnika Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i predstavnika DKP BiH u Italiji.


 „Sve više postajemo svjesni da ćemo vremenom biti asimilirani u strana društva i nestati kao narod, ako se značajnije ne aktiviramo i omogućimo našoj djeci da uče maternji jezik, da znaju svoje porijeklo, kulturu, običaje i osnovne postulate o domovini iz koje dolazimo. Zbog toga smo izuzetno sretni osnivanjem bosanske dopunske škole koja će nam pomoći da se to ne desi i koja će nas više zbližavati“, kazao je Kadrić.


 On se zahvalio Italijanima za susretljivost, razumijevanje i pomoć u iznalaženju školskih prostorija za izvođenje nastave na bosanskom jeziku, a posebno komunama Angolo Terme, Artogne, Costa Volpino, Darfo i Boario Terme.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore