Aktuelnosti

Posjeta Bošnjačkom institutu Fondaciji Adila Zulfikarpašića – korisniku grant sredstava MLJPI 2015.

U okviru svoje obaveze da prati realizaciju projekata finansiranih iz grant sredstava 'Korištenje potencijala bosanskohercegovačkog iseljeništva za razvoj lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini'' odobrenih u 2015. godini, planirao je da predstavnici Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice tokom mjeseca januara i februara 2016. posjete sve korisnike ovih grant sredstava, a jedan od njih je i Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića u Sarajevu.






















Dana 28.1.2016. godine predstavnice Sektora za iseljeništvo Ruzmira Tihić-Kadrić i Isma Stanić posjetile su Bošnjački institut - Fondacija Adila Zulfikarpašića gdje su razgovarale sa Aminom Rizvanbegović - Džuvić, direktoricom Bošnjačkog instituta, i njenom saradnicom Narcisom Puljek Bubrić o toku implementacije projekta „Znanstveni portal Bošnjačkog instituta-Fondacije Adila Zulfikarpašića: druga faza razvoja naučnog repozitorija“ finansiranog iz grant sredstava Ministarstva. Projekat se odnosi na unapređenje naučno-istraživačkog repozitorija Znanstvenog portala koji prikuplja i pohranjuje doktorske disertacije naučnika u dijaspori. 

Unapređenjem Portala nastoji se kreirati interaktivni i dinamični portal koji će biti jednostavan za registraciju, a omogućiće  pohranu većeg digitalnog sadržaja, kreiranja novih segmenata, te prilagodbu  drugim uređajima, telefonima i tabletima. Partner iz dijaspore u ovom projektu je Svjetski savez dijaspore Bosne i Hercegovine.

Tokom posjete predstavnice Bošnjačkog instituta su izvijestile da je izvršena nabavka potrebne informatičke opreme za projekat te da je u toku njegova prilagodba postojećem sistemu. Sem okončanja aktivnosti vezanih za nadogradnju postojeće informatičke opreme, preostale su im i aktivnosti na promociji projekta. S obzirom da je akademska dijaspora ključna ciljna grupa ovog projekta, tokom razgovora se došlo na ideju da se promocija ovog projekta održi tokom manifestacije ''Dani BHAAAS-a'' koju krajem maja 2016. u Neumu organizuje najistaknutija akademska organizacija u dijaspori BHAAAS, što je takođe sufinansirano iz grant sredstava Ministarstva. 

Bošnjački institut će nakon okončanja projekta dostaviti detaljan izvještaj i račune o utrošku grant sredstava MLJPI do predviđenog roka.

Kroz razgovor su takođe razmijenjene informacije o mogućnostima dalje saradnje u oblasti uvezivanja akademske dijaspore sa BiH i organizovanja edukacijskih skupova za studente i djecu iz dijaspore.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore