Aktuelnosti

Velika Kladuša: Aktivnosti Ureda za dijasporu

Osnivanje Ureda za dijasporu u općini Velika Kladuša spada među najuspješnije aktivnosti lokalnih zajednica, realizirane u okviru projekta „Migracija i razvoj“, koji su zajednički, u deset općina u BiH, proveli Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, UNDP i Vlada Švicarske.

Ured za dijasporu u općini Velika Kladuša otvoren je 7. aprila 2015. godine i ovo je prvi put da će na jednom mjestu biti pružane se informacije i usluge, biti organizirani kulturni, sportski i drugi vidovi saradnje, te vođena evidencija velikokladuške dijaspore.

U posljednjih mjesec dana Ured za dijasporu realizirao je nekoliko aktivnosti koje će poboljšati saradnju lokalne zajednice i iseljeništva, ali i aktivnosti koje su pokazale opravdanost osnivanja ovog ureda.

Od prvog radnog dana u ovoj godini, na inicijativu Ureda za dijasporu, u općini Velika Kladuša u funkciji je usluga "e-matičar" koja iseljenicima iz ove općine omogućava da izvode iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih i uvjerenje o državljanstvu mogu dobiti na kućnu adresu, bez obzira na to u kojem dijelu svijeta žive. Ova usluga jedan je od niza koraka prema unapređenju usluga za iseljenike i uvođenje sistema e-uprave u općini Velika Kladuša.

Primjer dobre saradnje Ureda za dijasporu i iseljenika iz općine Velika Kladuša je nedavno potpisani Sporazum o saradnji Danske humanitarne organizacije Holstebro Nodhjaelp i Crvenog križa Općine Velika Kladuša. Humanitarna organizacija Holstebro Nodhjaelp je na području Općine Velika Kladuša do sada pomagala Udruženje "I mi postojimo", Prvu osnovnu školu i Dom zdravlja Velika Kladuša.

U Uredu za dijasporu, općinski načelnik Edin Behrić organizirao je krajem decembra prošle godine tradicionalni prijem za velikokladuške iseljenike, kako bi im zahvalio za pomoć koju su posljednjih godina pružali svojoj općini i njenim stanovnicima. Iseljenicima je predstavljen Ured za dijasporu, prvi ovakve vrste u BiH, te buduće aktivnosti općine Velika Kladuša koje će unaprijediti saradnju sa orgnizacijama i pojedincima u iseljeništvu.

Zahvaljujući Mirsadu Huremoviću iz Velike Kladuše, koji živi i radi u Austriju i Uredu za dijasporu općine Velika Kladuša, 45 djece uzrasta 9 i 12 godina iz nogometnih klubova Krajišnik, Lav, Zvijezda i Kladuša 2008,  učestvovat će na turniru u austrijskom gradu Leondingu koji će biti održan 23. januara 2016. godine.

Općina Velika Kladuša i Ured za dijasporu pokazali su, tokom blagdana krajem prošle godine, posebnu senzibiliziranost prema brojnim iseljenicima koji su boravili u svom gradu, te su u subotu, 26. decembra nekoliko sati otvorili šaltere i urede, kako bi, posebno iseljenicima omogućili dobijanje potrebnih dokumenata.

Više informacija o aktivnostima Ureda za dijasporu i općine Velika Kladuša možete pogledati na linkovima:

https://www.facebook.com/dijasporavk/

http://velikakladusa.gov.ba/e-maticar-uvod/

http://www.radiovkladusa.ba/od-danas-u-funkciji-usluga-e-maticar-ureda-za-dijasporu-opcine-velika-kladusa/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.471417906378497.1073741861.370524133134542&type=3

https://www.facebook.com/dijasporavk/photos/a.420624411457847.1073741842.370524133134542/471172319736389/?type=3&theater

http://www.radiovkladusa.ba/video-nacelnik-behric-inicirao-prosirenje-gp-maljevac-potpisana-zajednicka-inicijativa-izmedu-opcina-u-bih-i-hrvatskoj/

https://www.facebook.com/dijasporavk/posts/471088073078147

http://www.radiovkladusa.ba/video-odrzan-novogodisnji-prijem-za-velikokladusku-dijasporu/

http://www.radiovkladusa.ba/u-subotu-26-12-2015-u-opcini-ce-raditi-salter-sala/

http://www.radiovkladusa.ba/prvacici-prve-osnovne-skole-velika-kladusa-obradovani-novogodisnjim-paketicima/



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore