Aktuelnosti

Štutgart: Obilježen Dan državnosti BiH

„Gdje god živim u srcu te nosim“ naziv je i moto manifestacije koja je 22. novembra 2015. godine
Manifestaciji, koju je organizirao Savez dopunskih škola BiH u saradnji sa  Generalnim konzulatom BiH u Štutgartu, prisustvovali su pomoćnica ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić-Kadrić, generalni konzul BiH u Štutgartu Zvonko Mišković, generalni konzul BiH u Frankfurtu Dževad Šaldić, konzul BiH u Štutgartu Dag Đumrukčić, predstavnici Islamske zajednice Bošnjaka u Njemačkoj na čelu sa prof. Enverom ef. Pašalićem, te predstavnici desetak klubova i udruženja bh. iseljenika u Njemačkoj.

Svečanost u Štutgartu počela je intoniranjem himne BiH i video prezentacijom o BiH, 25. novembru – Danu državnosti i dopunskim školama BiH u Njemačkoj u kojima se dopunska nastava izvodi na bosanskom jeziku. 




U dvoiposatnom kulturno-obrazovnom programu posvećenom domovini Bosni i Hercegovini učestvovali su učenici bosanskih dopunskih škola iz Sindelfingena, Aalena, Plochingena, Mannheima, Reutlingena, Rottenburga, Heubacha, Štutgarta i Oberlenningena, književnice Jagoda Iličić iz Tuzle, Hanka Hamzagić iz Frankfurta, Mina Imširović iz Augsburga, dječije sekcije KUD „Mladi biseri“ iz Štutgarta i KUD „Đerdan“ iz Sindelfingena, te humorista Osman Džiho.

Na ovoj manifestaciji istaknute su pohvale za rad i postignute rezultate Saveza dopunskih škola u SR Njemačkoj. Rečeno je da je 2008. godine bilo ukupno šest dopunskih škola  i da se svake godine, zahvaljujući radu ovog Saveza, broj škola povećavao, tako sa sada na ovom području djeluje 41 dopunska škola na maternjem jeziku.

Nastava na maternjem jeziku odvija se u okviru redovnih njemačkih škola, ocjene iz maternjeg jezika unose se u njemačka svjedočanstva, a nastavu izvode profesionalni nastavnici porijeklom iz BiH koji žive u SR Njemačkoj. Rad nastavnika je u potpunosti na volonterskoj osnovi. Ove škole imaju određenu podršku njemačkih lokalnih vlasti, međutim svo vrijeme u potpunosti je izostala podrška Bosne i Hercegovine. Razgovarano je potrebi uključivanja i sistemske podrške nadležnih institucija Bosne i Hercegovine.

Tokom manifestacije proglašeni su najbolji likovni i literarni radovi učenika koji su učestvovali na konkursu „Ja pišem i slikam za domovinu – Bosnu i Hercegovinu“. Na konkurs je bilo prijavljeno 126 literarnih i likovnih radova.







Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore