Aktuelnosti

Bosanka Sadija Klepo dobitnica najvećeg priznanja u Njemačkoj

Bosanskohercegovačka državljanka Sadija Klepo dobila je u Berlinu najveće priznanje koje se može dobiti u Njemačkoj: Bundesverdienstkreuz am Bande (Orden za zasluge), koje dodjeljuje predsjednik države Joachim Gauck.

Orden za zasluge Savezne Republike Njemačke utemeljen je 1951. godine kao vidljivi znak priznanja i zahvalnosti pojedincima za njihov osobit angažman u društvu.  Dodjeljuje se zaslužnim osobama koje su se svojom aktivnošću iskazale na području političkog, ekonomsko-socijalnog i duhovnog rada, kao i u sferi djelovanja u izgradnji mira i razumijevanja među ljudima, prenijeli su mediji.

U obrazloženju za ovo visoko priznanje piše da je Sadija Klepo „ u ljeto 1992. godine, samo nekoliko sedmica nakon dolaska u Njemačku, započela sa humanitarnim aktivnostima.Neumorno je sakupljala novac i donacije u hrani, odjeći, obući, koje je najvećim dijelom osobno dijelila u svima krajevima ratom zahvaćene domovine i Balkana. Iz humanitarnih konvoja  tokom rata  nastala je humanitarna organizacija 'Od čovjeka čovjeku', koja je pune 23 godine angažirana u pomaganju strancima, posebno izbjeglicama u Njemačkoj.“

Diplomirana novinarka Sadija Klepo svojim je primjerom i zadržavanjem bh. državljanstva pokazala kako se može biti uspješan u Njemačkoj, a ipak se posvetiti svojoj tradiciji i njegovati svoj maternji jezik. Time je postavila nove standarde u radu sa migrantima u ovoj zemlji i pokrenula niz aktivnosti i projekata, kojima je dokazala ovu tezu. Sadija je inicirala i brojne susrete i saradnju škola u BiH i Bavarskoj, otvorila je prvu školu za mlade izbjeglice bez roditelja u Minhenu,osnovala Centar za jezike i vrtiće za majke izbjeglice.

Osim svih ovih aktivnosti, Sadija Klepo već 14 godina na gradskom radiju LORA Minhen volonterski priprema i uređuje tri emisije, od kojih su dvije na bosanskom i njemačkom jeziku. Pokrenula je i manifestaciju "Dani Balkana", kojom  je željela postići dva cilja: da Evropi prikaže ovaj region u svoj njegovoj ljepoti, bogatstvu tradicija i različitosti kultura, ali i da poveže građane Jugoistočne Evrope u Minhenu i Njemačkoj.

„Počastvovana sam ovim priznanjem. Šali se jedan prijatelj mojih sinova: sad si teta Sadija von Klepo, to je neka vrsta plemićke titule i tačno je određeno pod kojim uslovima i gdje se može orden nositi. Još prilikom prijema ordena izjavila sam da je to priznanje svim saradnicima i članovima naše organizacije 'Od čovjeka čovjeku', koja više od 20 godina neumorno pomaže izbjeglicama i bori se za njihova prava u Njemačkoj i za život dostojan čovjeka", kazala je Sadija. 

Ističe da se zdrava ličnost može razviti samo ako osoba njeguje vlastitu tradiciju, kulturu i maternji jezik.

"Još u doba rata osnovali smo Bosansku školu, organizovali priredbe sa našim igrama, pjesmama i nošnjama, družili se i međusobno pomagali. Johannes Kerner vodio je program prilikom dodjele priznanja u Berlinu. Pitao me je sta bih preporučila političarima, koji se svađaju oko najezde izbjeglica. Odgovorila sam mu da treba da dođu na praksu u našu organizaciju i da nauče kako zajednički uspješno radi tim Nijemaca i saradnika iz 50 zemalja svijeta. Poslala bih ih u jedan hangar, u koji je smješteno 300 ljudi starosti od 1 do 100 godina, a o njima se uspješno brinu naše tri saradnice“, rekla je Sadija. 

„Voljela bih raditi za svoju zemlju, kojoj sam sve ove godine ostala vjerna", kazala je Sadija Klepo, koja je dobitnica niza priznanja, od kojih su najznačajnija Zlatni most za doprinos saradnji naroda na Balkanu (2003) i Zlatna Evropa -  medalja za zasluge za Bavarsku u jedinstvenoj Evropi (2010).


Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore