Aktuelnosti

Istanbul: Održan osmi Samit Globalnog foruma o migraciji i razvoju

U Istanbulu je, od 14. do 16. oktobra 2015. godine održan osmi Samit Globalnog foruma o migraciji i razvoju pod nazivom „Jačanje partnerstva – mobilnost za održivi razvoj“, u čijem radu su u ime BiH učestvovali predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Aiša Telalović i predstavnik Ministarstva vanjskih poslova BiH Milenko Mišić.

Skup, kojem je prisustvovalo oko 600 predstavnika državnih ministarstava i agencija iz 140 država, razvojnih agencija, te organizacija civilnog društva iz svih dijelova svijeta, otvorio je premijer Republike Turske Ahmet Davutoğlu koji je kazao da je migracija jedno od najvažnijih pitanja u današnjem svijetu, te da se „svi moramo pobrinuti da osiguramo da ljudi u svakoj zemlji budu sigurni“.

Zamjenik generalnog sekretara UN Jan Eliasson u uvodnom je obraćanju upozorio na zajedničku odgovornost svih vlada za rješavanje postojeće izbjegličke krize, te da niti jedna vlada ne smije biti selektivna kada su u pitanju ljudska bića.


Visoki komesar UN za izbjeglice António Guterres kazao je da je migracija dio rješenja globalnog pitanja razvoja. „Samo u svijetu u kojem migracija može biti legalna i odvijati se uz poštivanje ljudskih prava, samo u takvom svijetu moguća je istinska zaštita izbjeglica“. Kazao je da je globalizacija u današenjm svijetu, nažalost, asimetrična jer novac kruži slobodno (za neke čak i suviše slobodno); trgovina, robe i usluge su, također, relativno slobodni, dok se ljudska bića – posebno migranti i izbjeglice – suočavaju sa  nepremostivim preprekama i ne mogu se kretati slobodno.

Tokom Samita održan je niz okruglih stolova i panela o mogućnostima i načinima jačanja partnerstva u oblasti migracije i razvoja. Posebno korisnim, u kontekstu daljeg razvijanja oblasti migracije i razvoja u BiH, bili su okrugli sto „Uključivanje migracije u planiranje na sektorskom nivou“, panel „Korištenje (priznavanje i promoviranje) vještina migranata za razvoj“, okrugli sto „Kako učiniti da migracija funkcionira nakon 2015. godine: implementacija održivih razvojnih ciljeva UN (SDGs)“.

Tokom panela „Platforma za partnerstvo“ predstavljeno je niz inicijativa međunarodnih agencija i vlada za mjerenje koherentnosti politika u oblasti migracije i razvoja.  Predstavnica Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH Aiša Telalović prezentirala je iskustvo BiH u Globalnom OECD/KNOMAD pilot projektu o mjerenju koherentnosti politika i institucionalne koherentnosti u oblasti migracije i razvoja. Paralelno, na okruglom stolu „Partnerstvo privatnog i vladinog sektora za podršku poduzetništvu iz dijaspore i otvaranju novih radnih mjesta, s fokusom na mala i srednja preduzeća“, kojem je prisustvovao predstavnik Ministarstva vanjskih poslova BiH Milenko Mišić. Švicarska agencija za razvoj i saradnju  između ostalog, prezentirala je uspješan projekat investiranja iz dijaspore, o kojem je govorio njihov pozvani predstavnik Edin Lonić, investitor iz Švicarske u tvornicu namještaja u Prnjavoru.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Turske Naci Koru predsjedavao je završnim panelom osmog Samita Globalnog foruma o migraciji i razvoju. On je kazao da, u svjetlu postojeće međunarodne migrantske krize, „ne smijemo zaboraviti da je migracija, uopćeno gledano, pozitivna pojava i ima ogroman potencijal za promociju razvoja u zemljama porijekla i odredišta. Dodao je da taj potencijal može biti realiziran samo „jačanjem partnerstva“ koje će osigurati uslove da mobilnost doprinese razvoju, što je bila centralna tema turskog 18-mjesečnog predsjedavanja Globalnim forumom za migraciju i razvoj. Naredni predsjedavajući Forumom je Bangladeš.

Detaljniji materijal sa skupa dostupan je na: http://www.gfmd.org/docs/turkey-2014-2015.

Globalni forum (The Global Forum on Migration and Development  - GFMD) nastao je 2007. godine kao inicijativa država članica UN. Radi se o neformalnom, neobavezujućem, dobrovoljnom procesu koji vode vlade, a u kojem učestvuju i organizacije civilnog društva. Međunarodni dijalog o sve većoj važnosti veza između migracije i razvoja traje već jednu deceniju. Migracija nije i ne može biti ograničena državnim granicama zato što je ona globalno pitanje. GFMD proces okuplja eksperte iz svih regija i zemalja, kreatore politika iz različitih vladinih agencija, uključujući ministarstva za imigraciju, razvoj, rad, vanjske poslove, jednakost spolova, unutarnje poslove, pravdu, te integraciju i dijasporu, predstavnike Ujedinjenih nacija, niza međunarodnih i međuvladinih agencija, uključujući Globalnu grupu za migraciju (GMG), kao i predstavnike akademskog i nevladinog sektora. Ciljevi GFMD su da omogući platformu za neformalnu diskusiju o važnim politikama i praktičnim izazovima koji se odnose na povezanost migracije i razvoja (MiR); osigura razmjenu informacija o dobroj praksi i iskustava usmjerenih na maksimiziranje razvojnih efekata migracije; identificira nedostatke kada su u pitanju informacije, politike i institucionalni kapaciteti potrebni za jačanje sinergije i bolju koherentnost politika MiR na državnom, regionalnom i međunarodnom nivou; uspostavi partnerstva i saradnju u oblasti MiR između zemalja, kao i između zemalja i drugih aktera, kao što su međunarodne organizacije, dijaspora, migranti, akademski sektor itd; te da strukturira međunarodne prioritete i program za MiR.

 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore