Aktuelnosti

Održan II sajam “Laktaši etno 2015”

Drugi po redu Sajam kućne radinosti, starih zanata i tradicionalne gastronomije „Laktaši etno 2015“ održan je u subotu 17.10.2015. godine u sportskoj dvorani u Laktašima. Sajam je organizovan u okviru projekta “Unapređenje i razvoj poslovne i kulturne saradnje Opštine Laktaši sa dijasporom” koji je dio projekta “Migracije i razvoj”.


























Opština Laktaši je prepoznala razvojni potencijal dijaspore i već dvije godine uspješno realizuje dva projekta u saradnji sa dijasporom, a u sklopu implementacije projekta Migracije i razvoj koji je zajednička inicijativa Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bih, Švajcarske Vlade i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u BiH (UNDP).


Miroslav Kodžoman, načelnik Opštine Laktaši, uz prisustvo brojnih zvanica i izlagača, svečano je otvorio sajam.
Predstavnice Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministrice i Ana Judi Galić, šefica Odsjeka za statusna pitanja i informisanje iseljeništva posjetile su sajam i učestvovale u panel diskusiji.

U okviru sajma održane su tri panel diskusije na sljedeće teme:
- „Uključivanje dijaspore u lokalni razvoj“- učesnici panela su bili Miroslav Kodžoman, načelnik Opštine Laktaši , Ruzmira Tihić-Kadrić, pomoćnica ministra u Sektoru za iseljeništvo, Mićo Ćetković, šef Predstavništva RS u Njemačkoj, Naida Ribić, vlasnica agencije za umjetnost i marketnig „KIA“ i predsjednica Bosanskohercegovačkog biznis kluba u Holandiji, Aleksandar Čenić, direktor firme CA GROUP GmbH Linz i pr. dr Dario Vidojković sa Fakulteta za politiku, umjetnost, istoriju i društvene nauke u Regenzburgu.
- „Žensko preduzetništvo“- učesnice panela su bile Naida Ribić, vlasnica agencije za umjetnost i marketnig „KIA“ i predsjednica Bosanskohercegovačkog biznis kluba u Holandiji, Snježana Kelečević, poslanik u Narodnoj skupštini RS i vlasnica preduzeća KELVIS DS, Danica Bartolić, predsjednica i jedna je od osnivača Udruženja žena „Osmijeh žene“ iz Laktaša, Nada Milošević, vlasnica filme Lobby i Ljubica Andrijević, vlasnica firme KOKA-KOKA.
- "Žene u agrobiznisu"- učesnici panela su bili G. Bojan Ćikić, ispred Cеntrа zа ekonomski i ruralni razvoj CERD, Boško Čorkapa - kompanija "Kühne"  koja je jedan od lidera u proizvodnji hrane u Njemačkoj, Dragana Vučetić, uzgajivač aronije, i Želimir Mirjanić, šef Odsjeka za poljoprivredu u Opštini Laktaši.

Zaključeno je da Laktaši imaju značajan potencijal za razvoj posebno u sektorima:  informacionih tehnologija, poljoprivrede, energetike, drvne industrije, metalne industrije, turizma, trgovine, razvoj infrastrukture, preme kojima su usmjerni predstavnici dijaspore kroz realizaciju ulaganja i poslovne saradnje.


U okviru sajma svoje proizvode je predstavilo više od četrdeset izlagača sa područja Bosne i Hercegovine, a na štandovima su se mogli vidjeti radovi starih zanata i kućne radinosti.


Na otvaranju sajma KUD “Soko” iz Minhena je održao prigodan kulturno-zabavni program.






Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore