Aktuelnosti

Okrugli sto "Uključivanje dijaspore u ekonomski razvoj BiH"

U okviru obilježavanja "Globalne sedmice dijaspore", manifestacije pokrenute od strane USAID-a, koja se organizuje širom svijeta, u Sarajevu je 16.10.2015. održan Okrugli sto "Uključivanje dijaspore u ekonomski razvoj BiH" u organizaciji firmi iz BiH i bh. dijaspore (Agrona, Brams, Brajlović) partnera u projektu "Partnerstvo za razvoj agrobiznisa" koji se implementira u BiH a sufinansira ga USAID.












Otvarajući Okrugli sto, Peter Duffy, direktor misije USAID-a, je rekao da su investicije konstantno potrebne svakoj državi, a da dijaspora predstavlja veliki resurs u tom smislu. Naglasio je da je USAID prošle godine stupio u kontakt s predstavnicima bh. dijaspore širom svijeta koji su pokazali interes za ulaganjem u BiH i iznad njihovih očekivanja.

Ruzmira Tihić Kadrić, pomoćnica ministra u Sektoru za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, kazala je da je tema Okruglog stola ''Uključivanje dijaspore u ekonomski razvoj BiH'' izuzetno važna zbog činjenice da je ekonomski rast i otvaranje radnih mjesta prioritet u BiH, kao i zbog toga što je uključivanje dijaspore u razvojne procese u BiH prioritet ovog ministarstva.

Mirza Haračić, direktor kompanije Brajlović registrovane u Austriji,  rekao je da je ova firma već uložila dva miliona eura u fabrike za preradu voća i povrća u BiH i da se 85 posto proizvodnje izvozi  širom EU.
Armin Alijagić, predsjednik nevladine organizacije ''Naša perspektiva'', izjavio je da bi ovaj okrugli sto trebao dodatno potaknuti ogroman ekonomski potencijal bh. dijaspore koji je još nedovoljno iskorišten, a kao primjeri bi mogle poslužiti zemlje koje su u tome vrlo uspješne poput Kine, Indije, Izraela i Irske.

Na Okruglom stolu su govorili i povratnici iz dijapsore koji se s uspjehom bave poduzetništvom u BiH Jusuf Arifagić, direktor Arifagic Investment d.o.o. i Haris Memić, direktor DevLogic d.o.o.
Na Okruglom stolu su usvojene preporuke koje bi trebale doprinijeti daljem angažmanu dijaspore u ekonomskom jačanju BiH među kojima su potreba za promocijom uspješnih priča i pozitivnih iskustava investiranja iz dijaspore u BiH, smanjenje administracije u izvoznim procedurama, uspostava mreža poduzetnika iz BiH I dijaspore itd.    



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore