Aktuelnosti

Izmir: Održan sastanak Glavnog odbora SSDBiH

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac i pomoćnica ministrice u Sektoru za iseljeništvo Ruzmira Tihić-Kadrić prisustvovale su sastanku Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore (SSD)BiH, koji je u prvoj polovini oktobra 2015. godine održan u turskom gradu Izmiru.

Sastanku su prisustvovali predstavnici organizacija bh. dijaspore, članica SSDBiH iz Turske, Austrije, Njemačke, Švedske, Norveške, Danske, Švicarke, Italije, Slovenije, Holandije, Velike Britanije, te predstavnica Unije za održiv povratak Mirhunisa Zukić i Jennifer Stone Wig iz UK Patron Bosnia UK Network. U ime institucija BiH, osim ministrice Borovac, ovom sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u Turskoj Damir Džanko, bh. konzul u Istanbulu Adi Durmić i  počasni konzul BiH u Turskoj Ahmet Kemal Baysak.

U okviru sastanka Glavnog odbora SSDBiH održan je okrugli sto o temi: Odnos bh. dijaspore i države Bosne i Hercegovine, tokom kojeg je posebno razgovarano o potrebi organiziranja posjete predstavnika SSDBiH institucijama BiH, te aktivnostima SSDBiH planiranim za 2016. godinu. Sljedeće godine planirano je održavanje VIII Kongresa SSDBiH u Sarajevu, Svjetskog prvenstva bh. dijaspore u malom fudbalu u Izmiru, te treće smotre folklornog stvaralaštva bh. dijaspore u Travniku. Dogovoreno je da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, kao ministarstvo nadležno za iseljeništvo, bude pokrovitelj svih ovih manifestacija.


Razgovarano je i o učenju maternjeg jezika djece u iseljeništvu i neophodnoj podršci nadležnih institucija BiH ovim aktivnostima. S obzirom na veliki značaj ovog pitanja za očuvanje identiteta bh. iseljenika, predloženo je da u BiH bude održana tematska konferencija o dopunskom obrazovanju djece u iseljeništvu u koju bi bile uključene nadležne institucije BiH i predstavnici dijaspore. 


Ministrica Borovac upoznala je predstavnike SSDBiH o planiranim aktivnostima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za unapređenje stanja u oblasti iseljeništva. Posebno je istaknula nedavnu odluku Vijeća ministara BiH o izradi okvirne politike BiH prema iseljeništvu u koju će biti uključeni svi relevantni akteri u BiH, te dodala da je jedini put unapređenja  saradnje sa iseljeništvom sistemsko uređenje ove oblasti. Posebno je istaknula značaj dijaspore, njenu moguću ulogu u razvoju zemlje, te potrebu uključivanja dijaspore u procese u BiH.



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore