Aktuelnosti

Migracija i razvoj: Studijska posjeta Irskoj

Predstavnice Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, članovi radne grupe za izradu smjernica u oblasti migracije i razvoja, koordinatori za dijasporu iz deset općina u BiH, te predstavnici Ambasade Švicarske i UNDP, boravili su od 14. do 18. septembra 2015. godine u Irskoj, gdje su im prezentirana veoma uspješna iskustva ove zemlje u oblasti povezivanja migracije i razvoja

Tokom ove studijske posjete, organizirane u okviru projekta Migracije i razvoj koji, na temelju migracijskog partnerstva BiH i Švicarske, finansira Vlada Švicarske, a implementira UNDP, posebno su bili korisni primjeri dobre prakse korištenja potencijala dijaspore za ekonomski razvoj Irske. U okviru ove posjete, organizirani su susreti sa predstavnicima irskih državnih institucija, lokalne vlasti i članovima nevladinog sektora i privatnih firmi.


 Članovima radne grupe naročito je bio koristan susret sa ministrom za pitanja dijaspore i članom parlamenta Jimmy Deenihanom. Posjeta parlamentu, te razgovori sa direktoricom Odjela za građane u inozemstvu pri Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Emer Rocke, šeficom Ureda Vijeća okruga Južni Dablin Maria Finn, ekonomistom i medijskim izvještačem, zaslužnim za uspostavu Irskog globalnog foruma David McWilliams, profesorom sa Klinton instituta, Univerzitetski koledž u Dablinu Liam Kennedy, stručnjakinjom za angažman dijaspore Thelma Harris, predstavnikom Centralnog ureda za statistiku James Hegarty, te predstavnicima bh. iseljeništva u Irskoj, bit će korisni za unaprjeđenje aktuelnih i razvijanje novih projekata koji će doprinijeti većem uključivanju bh. iseljenika u ekonomski razvoj BiH.

 U toku je realizacija zajedničkog projekta Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Švicarske i UNDP „Migracije i razvoj: Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u Bosni i Hercegovini“ u koji su uključene općine Jajce, Ključ, Laktaši, Ljubuški, Maglaj, Nevesinje, Posušje, Prijedor, Sanski Most i Velika Kladuša.

 



Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore