Aktuelnosti

Bosana – Ljetni kamp: Druženje, hobiji i povratak prirodi

Fondacija Bosana organizirala je početkom augusta 2015. godine na Vlašiću petodnevni Ljetni kamp “Vratimo se prirodi 2015” tokom kojeg su djeca iz Bosne i Hercegovine i dijaspore pokazala izuzetno interesovanje za bavljenje različitim hobijima, te usvojila nove vještine komuniciranja posebno sa vršnjacima i edukatorima.

Ljetni kamp podržali su Sektor za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Općina Travnik, TPO Fondacija i organizacija MindLeaps


Sa vršnjacima iz BiH u kampu se družilo i troje djece iz SAD.  Djeca su, kroz zabavne i interaktivne radionice kao što su drama, umjetnost i ples, imala priliku učiti kako se bolje nositi sa vršnjačkim pritiskom i izazivanjem, ali i kako da efektnije komuniciraju i formiraju bolje odnose sa svojim roditeljima, braćom, sestrama, vršnjacima i edukatorima. Ovo je bila sjajna prilika za djecu i mlade da se barem na pet dana udalje od kompjutera i telefona, druže se, budu fizički aktivni i ponovo se povežu sa prirodom.


Ovaj projekat je u potpunosti uspio. Ljetnim kampom su zadovoljni i djeca i njihovi roditelji, navode iz Fondacije Bosana, te dodaju kako im je dugoročni cilj masovnije uključiti bh. dijasporu i od sljedeće godine intenzivnije početi razvijati mostove između djece i mladih koji žive u Bosni i Hercegovini i u dijaspori. Također, od sljedeće godine cilj je u projekat uključiti i srednjoškolce i kreirati odgovarajući program za njih.



Fondacija Bosana, koja je osnovana u Americi (SAD), a potom registrirana i u BiH, pomaže mladim ljudima da naprave pozitivne izbore u životu koji će im kasnije omogućiti da povećaju osobne potencijale. Jedan od ciljeva Fondacije je da se pokušavaju umanjiti posljedice masovnog "odliva mozgova" u Bosni i Hercegovini koji se dogodio u toku rata i nakon rata, tako što se obrazuju mladi ljudi u tehničkom i praktičnom smislu i bivaju zapravo ohrabreni da uspiju.





Pronađite nas na Facebook-u



Prenos znanja iz iseljeništva u BiH

Poziv insitucijama i javnim ustanovama u BiH možete vidjeti ovdje;

Prijavni obrazac za institucije i javne ustanove možete preuzeti ovdje;

Poziv stručnjacima u iseljeništvu možete vidjeti ovdje, i

Prijavni obrazac za stručnjake možete preuzeti ovdje.

Pravilnik o načinu upisa, sadržaju i načinu vođenja evidencije udruženja i saveza iseljenika Bosne i Hercegovine

Prijava za upis u evidenciju udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za upis izmjena i dopuna u evidenciji udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Zahtjev za brisanje iz evidencije udruženja i saveza iseljenika iz BiH

Politika o saradnji s iseljeništvom usvojena 18.04.2017. na 99. Sjednici Vijeća ministara BiH. (Bosanski, Hrvatski, Srpski i Engleski)

Informacija s Okruglog stola o potrebama iseljeništva iz BiH održanog u Sarajevu 28.12.2016. godine

Infografika

Informacija o stanju iseljeništva usvojena 13.4.2016. na 52. sjednici Vijeća ministara BiH

Poziv općinama za dostavu podataka o iseljeništvu

Poziv doktorima nauka i naučno-istraživačkim radnicima bh. porijekla u svijetu za dostavu biografija

Poziv za dostavu podataka za poslovni imenik dijaspore