Pitajte mi odgovaramo

Pitanje: Koji je uslov za ponovno sticanje BiH državljanstva za osobe koje su se istog prethodno odrekle ?

5.12.2012

ODGOVOR: (Ministarstvo civilnih poslova BiH, akt broj: 06-30-2-3247/12 od 27.11.2012.god.)


Državljani BiH koji su se odrekli državljanstva BiH radi sticanja državljanstva druge države, i tim odricanjem postali strani državljani – stranci, u skladu sa važećim odredbama Zakona o državljanstvu BiH („Sl. Glasnik BiH“ br. 4/97, 13/99, 41/02, 6/03, 82/05, 43/09 i 76/09), kao i svi drugi stranci mogu steći državljanstvo BiH naturalizacijom u smislu odredaba čl. 9.-13. navedenog Zakona.

Ovo podrazumjeva osam godina stalnog boravka stranca na teritoriji BiH, a za sticanje stalnog boravka mora se prethodno imati privremeni boravak u trajanju od pet godina.

O naturalizaciji u smislu navedenih zakonskih odredaba, odlučuju nadležni organi entiteta (Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo uprave i lokalne samouprave Republike Srpske), uz saglasnost Ministarstva civilnih poslova BiH, a o prijemu u državljanstvo BiH po osnovu ugovora o dvojnom državljanstvu (ugovori su zaključeni sa Republikom Srbijom, Republikom Hrvatskom i Kraljevinom Švedskom), navedeni entitetski organi odlučuju samostalno.

Trenutno je u pripremi Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu BiH, kojim je predviđena olakšana naturalizacija bivših državljana BiH – stranaca koji su se državljanstva BiH odrekli radi sticanja državljanstva druge države.