Pitajte mi odgovaramo

PITANJE: Ostvarivanje prava bh. iseljenika na zdravstveno osiguranje u Kantonu Sarajevo u Bosni i Hercegovini po osnovu bilateralnih sporazuma potpisani sa zemljama prijema u kojima oni borave ili su boravili?

25.7.2011

ODGOVOR (Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, akt broj: 02-6055/11 od 14.07.2011):
ODGOVOR (Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, akt broj: 02-6055/11 od 14.07.2011):

Bosanskohercegovački građani koji žive u inostranstvu ako imaju zdravstveno osiguranje u zemlji iz koje dolaze a BiH ima s tom zemljom potpisan sporazum za vrijeme privremenog boravka u Bosni i Hercegovini mogu koristiti zdravstvenu zaštitu na osnovu „Bolesničkog lista“ izdatog na osnovu odgovarajućeg obrasca inostranog nosioca osiguranja. Korištenje zdravstvene zaštite na osnovu „Bolesničkog lista“ ograničeno je na hitnu medicinsku pomoć a također je ograničeno i vrijeme trajanja osiguranja i veže se za period dozvoljenog boravka u Bosni i Hercegovini. Korištenje zdravstvene zaštite na osnovu „Bolesničkog lista“ je moguće pod uslovom da naši građani iz inostranstva nemaju prijavljeno prebivalište u BiH što se dokazuje posjedovanjem lične karte.

Bosanskohercegovački građani koji se vračaju u BiH radi stalnog nastanjenja a nemaju zaposljenje i nisu penzioneri mogu se zdravstveno osigurati preko Zavoda za zapošljavanje ako se u roku 30 dana po povratku iz inostranstva prijave Zavodu pod uslovom da su prije odlaska iz BiH bili zdravstveno osigurani.

Ukoliko se radi o našim građanima koji se u BiH vraćaju kao penzioneri zdravstveno osiguranje ostvaruju na osnovu prijave inostranog nosioca osiguranja na osnovu koje u Zavodu dobiju zdravstvenu legitimaciju.

Članovi porodica naših građana ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje samostalno, na jedan od navedenih načina ili kao osigurana lica pod uslovima koje predviđaju naši propisi.

Također, jedan od načina ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje jeste lično osiguranje po članu 27. Zakona o zdravstvenom osiguranju po kojem lica koja nemaju drugi osnov osiguranja a imaju sredstava za izdržavanje plaćaju 5% od prosječne mjesečne bruto plate isplaćene na području Federacije. Za početak zdravstvenog osiguranja na ovaj način plaća se šest mjeseci unazad i tekući mjesec. Zahtjev se podnosi Poslovnici Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajajevo prema prijavljenoj adresi mjesta prebivališta.