Saopćenja

Ministar Lučić razgovorao sa Metjuom Holidejom

11.5.2021

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Bosne i Hercegovine Miloš Lučić razgovarao je  sa direktorom Međunarodne komisije za traženje nestalih /ICMP/ Metjuom Holidejom, koja je suosnivač Instituta za nestala lica BiH. Na  sastanku je bilo riječi o Nadzornom odboru Instituta i imenovanju članova tog odbora budući da su nekima mandati istekli prije desetak godina.

Rad Nadzornog odbora je blokiran  jer je jedan član preminuo i na sastanku je  dogovoreno  da se pripremi informacija prema Savjetu ministara BiH koja će sadržavati tri zaključka. Prvi   zaključak biće  razrešenje preostala dva člana Nadzornog odbora, zatim imenovanje tri nova člana za vršioce dužnosti i raspisivanje javnog oglasa za nove članove Nadzornog odbora. Dogovoreno je i da se formira Radna grupa, kako je naznačeno i u Programu rada u četvrtom kvartalu, koja će raditi na izmjenama i dopunama Zakona o Institutu za nestala lica BiH.

Na današnjem sastanku je takođe dogovoreno da se u septembru krene u proceduru za imenovanje novih članova Kolegijuma  kako im bude isticao mandat kako bi se mogli imenovati novi članovi Kolegijuma direktora Instituta. Kako je precizirano  na sastanku očekuje se da ova procedura bude završena do kraja godine.