Saopćenja

Pomoć sigurnim kućama u BiH

23.12.2020

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara Miloš Lučić potpisao je  ugovore o saradnji, ukupne vrijednosti 100.000 KM, za pomoć osam sigurnih kuća u BiH.

Ministar Lučić je ugovor potpisao sa predstavnicama osam nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće u BiH, a riječ je o grant sredstvima koje je kroz budžet obezbijedilo Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara. Sredstva će biti raspoređena ravnomjerno za svih osam sigurnih kuća i  pomoći će im  u narednih nekoliko mjeseci  kako bi prevazišli  probleme nastale usljed pandemije virusa korona,  i da nije njih, mnoge sigurne kuće bi zatvorile svoja vrata.

Ministar je ovom prilikom naglasio da je neophodno razvijati svijest kod ljudi o sprečavanju nasilja nad ženama podsjetivši da je u vrijeme pandemije Kovid 19 zabilježen  povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

Ministar Lučić je  sredinom godine dodijelilo i 160.000 KM, koje je obezbijedila Američka agencija za međunarodni razvoj za pomoć  sigurnim kućama u BiH.