Saopćenja

Kozarska Dubica: 15 stanova za izbjeglice iz alternativnog smještaja

11.11.2020


Ministar za ljudska  prava i  izbjeglice u  Savjetu ministara Miloš  Lučić uručio je u Kozarskoj Dubici ključeve stanova za 15 izbjegličkih porodica koje su do sada  živjele u alternativnom smještaju. Ministar Lučić je izbjeglicama koji su dobili krov nad glavom poželio sreću,  radost i zdravlje u novim domovima. 
Zgrada u  Kozarskoj Dubici sa 15 stanova izgrađena  je u  okviru projekta „Zatvaranje  kolektivnih  centara i alternativnog  smještaja“ CEB2, i građena je po svim evropskim standardima modernog  stanovanja, a njena vrijednost iznosi 985 hiljada maraka bez PDV-a. Svi stanovi  su opremljeni  i korisnici mogu odmah useliti u  zgradu.Ministar Lučić je zahvalio svima koji  su  učestvovali u realizaciji  ovog projekta, Vladi  RS i  lokalnoj  zajednici  koji  su zajedno  sa Ministarstvom  za ljudska prava i  izbjeglice  dali svoj  doprinos da se konačo i trajno riješe stambeni  problemi za 15 izbjegličkih porodica. 
Lokalne zajednice učestvuju u ovom projektu kroz infrastrukturu, građevinske dozvole, pristupne puteve i ostalo. Ova stambena jedinica  ostaje u trajnom vlasništvu lokalne zajednice  i služiće za stambeno zbrinjavanje po modelu neprofitnog socijalnog  stanovanja. Ukupna vrijednost projekta CEB2 koji podrazumijeva izgradnju ili  rekonstrukciju 2465 stambenih  jedinica i objekata, odnosno 82 zgrade,  je 104 miliona evra: 60 miliona je  obezbijeđeno kroz kreditna  sredstva Razvojne  banke Savjeta Evrope, a ostatak  je doprinos lokalnih zajednica. Osnovni cilj projekta CEB2 je zatvaranje  svih  kolektivnih centara  i alternativnog  smještaja u  RS kako bi se ovoj populaciji obezbijedili  normalni uslovi za život, a to prije svega znači da im se obezbijedi krov nad glavom. Rok za realizaciju  projekta je 2022. godina.