Saopćenja

Gradiška: stanovi za 32 porodice iz alternativnog smještaja

9.11.2020


Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu  ministara Miloš Lučić  uručio  je ključeve stana za 32 porodice u Gradišci  koje su do sada živjele u alternativnom smještaju. Ministar Lučić je  svim porodicama koje su  dobile krov  nad glavom poželio  sretne i radosne trenutke u novim domovima. 
Zgrada u Gradišci  izgrađena je u okviru projekta “Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnog smještaja“  i  građena je po svim evropskim standardima modernog stanovanja, a njena  vrijednost sa opremanjem iznosi  1.551.711 KM.Ovi  stanovi  građeni su  po modelu neprofitnog stanovanja, što znači  da ostaju u trajnom vlasništvu lokalnih  zajednica.
Projekat CEB 2 se provodi  u 45 gradova i opština širom BiH i sredstva za ovaj projekat  će  biti  utrošena za zatvaranje svih  kolektivnih i  alternativnih  centara u kojima živi preko 7.000 izbjeglica. CEB 2 podrazumijeva izgradnju ili rekonstrukciju 2465 stambenih jedinica u 82 zgrade i objekta.   Ukupna vrijednost projekta je 104 miliona evra: 60 miliona  je obezbijeđeno kroz kreditna sredstva  Razvojne banke Savjeta Evrope, a ostatak je  doprinos lokalnih  zajednica. 
Rok za realizaciju projekta je 2022. godina kada bi trebali biti zatvoreni preostali kolektivni centri i alternativni  smještaji. Imajući u vidu  trenutne epidemiološke mjere i pandemiju virusa korona nadamo se da će  rokovi biti  i ispoštovani.