Saopćenja

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH Miloš Lučić položio kamen temeljac za izgradnju stambenog objekta u Goraždu

1.10.2020

Ministar Lučić, zajedno sa zamjenikom Dževadom Mahmutovićem i  gradonačelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem položio je kamen temeljac za izgradnju stambenog objekta sa 25 stanova. Zgrada će biti  izgrađena u okviru projekkta CEB2 „Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja pružanjem javnih stambenih rješenja“. U zgradu će se sledeće godine useliti 25 porodica koje žive u obližnjem kolektivnom centru, odnosno drvenoj i neuslovnoj baraci.

Ovom  prilikom ministar Lučić je naveo da se projekat CEB2 finansira iz sredstava Razvojne banke Savjeta Evrope u vrijednosti od 60 miliona evra, dok  44 miliona izdvajaju lokalne zajednice kroz obezbjeđenje infrastrukture – puteva, zemljišta i sl.

"Cilj nam je da zatvorimo sve kolektivne centre u BiH i nadam se da ćemo u tome uspjeti do 2022. godine. Na području Grada Goražda još je aktivno sedam podprojekata kroz koje ćemo izgraditi 163 stambene jedinice i obnoviti jo 30 kuća. Mislim da ćemo, ne mogu reći u potpunosti, ali djelimično obezbijediti bolje uslove za život trenutnim stanarima u tim kolektivnim centrima“, naveo je ministar Lučić,.

Na području Goražda postoje još četiri kolektivna centra u kojima živi 176 porodica.

Projekat CEB2 se implementira u 45 gradova i opština BiH za zatvaranje 121 kolektivnog centra u kojima danas živi više od 7.200 građana BiH. Planirana je izgradnja ili rekonstrukcija 2465 stanova neprofitnog stanovanja u 82 zgrade i objekta.

Realizacijom projekta CEB2 zatvoriće se svi  kolektivni centri u Republici Srpskoj i oko 76% kolektivnih  centara na području Federacije BiH.