Saopćenja

Mahmutović i Lazić potpisali Memorandum o saradnji u cilju pomoći najugroženijim kategorijama stanovnika u BiH

28.4.2020

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović i generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine Rajko Lazić danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o saradnji s ciljem poboljšanja saradnje na planu pružanja pomoći najugroženijim kategorijama stanovnika u našoj zemlji. 

Primarni cilj potpisivanja Memoranduma je provedba Interventnih mjera pomoći najugroženijim kategorijama stanovnika u Bosni i Hercegovini u doba pandemije COVID-19, ali i budućim zajedničkim aktivnostima Ministarstva, Društva crvenog krsta/križa BiH i partnerskih organizacija. 

Interventne mjere odnose se na pomoć najugroženijim kategorijama stanovnika koji se bez pomoći institiucija i partnerskih organizacija sami ne mogu izboriti sa izazovima krize izazvane pandemijom. Mjere se odnose na najugroženije povratnike i raseljene osobe, korisnike javnih kuhinja, stanare kolektivnih centara, djecu, osobe sa invaliditetom i stare osobe smještene u ustanovama, romske zajednice, izbjeglice i readmisirane osobe te žrtve nasilja u porodici. 

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice je predložene mjere uputilo Koodinacionom tijelu Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje te brojnim domaćim i međunarodnim partnerskim organizacijama. Temeljem danas potpisanog Memoranduma, partnerske organizacije će imati mogućnost da sudjeluju u realizaciji predloženih mjera posrestvom Društva crvenog/krsta križa BiH, koje je već preuzelo realizaciju dijela predloženih aktivnosti. 

Zamjenik ministra Mahmutović istaknuo je izuzetno uspješnu saradnju Ministarstva i Društva kao i značaj niza aktivnosti koje je Društvo poduzelo počev od informativne kampanje s ciljem podizanja svijesti stanovništva o opasnosti i načinima zaštite od koronavirusa te akcija pomoći najugrožnijim stanovnicima, dezinfekcije terena, uspostave SOS telefonske linije za pružanje psihosocijalne podrške...

Mahmutović i Lazić su zaključili kako je neophodno osigurati kvalitetnu koordinaciju aktivnosti i donatore usmjeriti na najugroženije kategorije stanovnika uz osiguranje maksimalne transparentnosti donacija i realiziranih aktivnosti.