Saopćenja

Mahmutović čestitao Međunarodni dan žena

6.3.2020

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Dževad Mahmutović uputio je čestitku Bosankama i Hercegovkama povodom predstojećeg 8. marta – Međunarodnog dana žena. 

„Međunarodni dan žena globalno obilježavamo odajući počast heroinama iz historije ali i današnjice koje su se borile i i danas bore za ravnopravnost spolova, koja predstavlja jedan od ključnih mjerila civiliziranosti modernog demokratskog društva, stepena poštivanja ljudskih prava ali i uslov daljih evropskih integracija. 

U proteklim godinama učinjeno je mnogo napora da standardi ravnopravnosti spolova postanu dio zakonodavstva, strategija i javnih politika BiH. Realizovane su različite zakonske i strateške mjere s ciljem eliminacije nasilja nad ženama i povećanja učešća i uticaja žena na mjestima odlučivanja.  

No, i dalje ne možemo reći da je postignuta puna ravnopravnost spolova. Žene su podzastupljene u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti naše zemlje, a i dalje postoje značajne razlike u učešću na tržištu rada i zapošljavanju u korist muškaraca. Iako čine više od polovine radno sposobnog stanovništva u zemlji, samo ih je trećina zaposlena. I dalje se suočavaju sa višestrukim preprekama na tržištu rada, više rade na crno, teže nalaze i zadržavaju radna mjesta. Često su izložene ozbiljnim oblicima nasilja poput onog u porodičnim i partnerskim odnosima te seksualnom uznemiravanju i proganjanju.

Ogroman potencijal naše zemlje je u velikom broju obrazovanih, stručnih, vrijednih Bosanki i Hercegovki koje je neophodno ravnopravno uključiti u sve oblasti društvenog, a pogotovo političkog života. Bosna i Hercegovina sebi ne može priuštiti luksuz odrcanja od dijela ovog kapaciteta u korist vladavine stereotipa i skučenih pogleda na ulogu savremene žene pod krinkom borbe za tradicionalne vrijednosti društva.

Pred nama su izazovi integracijskih procesa koji će zahtijevati angažman svih afirmativnih snaga naše zemlje. Upravo u tom izazovu vidim priliku za afirmaciju ravnopravnosti spolova i jačanje uloge žene u našem društvu. Bitno je da svi uvidimo značaj i opću društvenu korist od tog procesa koji nije niti može biti posmatran kao rivalstvo ili borba za prevlast žena. 

Naprotiv! Samo zajedničkim snagama uz punu ravnopravnost svih građana u Bosni i Hercegovini ovdje možemo izgraditi ambijent i uslove života koji će obesmisliti trend iseljavanja sa ovih prostora u potrazi za višim životnim standardima, stabilnošću i društvom jednakih prilika.”