Saopćenja

Mahmutović uputio čestitku povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine

28.2.2020

Dževad Mahmutović, zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, uputio je čestitku povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

“Građani Bosne i Hercegovine su se prije 28 godina odgovarajući na referendumsko pitanje izjasnili da žele “suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive“ te time istovremeno i obnovili državnost, odnosno potvrdili hiljadugodišnji kontinuitet postojanja Bosne i Hercegovine. 

Itekako trebamo biti svjesni visoko plaćene cijene te nezaivnosti i slobode. Ona je plaćena životima hiljada bosanskohercegovačkih patriota te razaranjem svih naših vrijednosti, a posebno onih koje su predstavljale simbole Bosne i Hercegovine.

Uprkos svemu tome, odbranjena je Bosna i Hercegovina i vizija da u ovoj zemlji ima mjesta za sve naše građane po sistemu pune ravnopravnosti. Naša svjetlija budućnost je u zajedničkoj izgradnji Bosne i Hercegovine kao snažne demokratke države u kojoj će evropski standardi i vrijednosti biti primjenjivani i poštovani ne samo radi koračanja ka članstvu u Evropskoj uniji, nego prvenstveno radi osiguranja kvalitetnijih uslova života naših građana. 

Puna afirmacija ideje obnove nezavisnosti Bosne i Hercegovine koja je ozvaničena dizanjem zastave naše domovine na East Riveru i prijemom u članstvo Ujedinjenih naroda, bit će zaokružena podizanjem zastave Bosne i Hercegovine ispred Evropskog parlamenta i u sjedištu NATO saveza u Briselu. Riječ je o integracijskim procesima, od kojih ovisi stabilnost ne samo naše zemlje nego i cijelog regiona, i kao takvi zaslužuju prioritetan, predan i odgovoran pristup.”