Saopćenja

Mahmutović uručio ključeve stanova korisnicima RSP-a

27.2.2020

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović zajedno sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johannom Sattlerom, v.d. direktora Republičkog Sekretarijata za raseljena lica i migracije Markom Aćićem, te načelnikom Općine Istočno Novo Sarajevo Ljubišom Ćosićem te predstavnicima UNHCR-a i OSCE-a danas je svečano uručio ključeve šest stanova zgrade izgrađene u okviru Regionalnog stambenog programa u BiH namijenjene zbrinjavanju interno raseljenih osoba. 

Mahmutović je ovom prilikom zahvalio ambasadoru Sattleru na iskazanom interesovanju za provođenje Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini, kao i na prisustvu današnjem događaju. 

-Hvala vam što Evropska unija kao najveći donator Regionalnog stambenog programa, kontinuirano prati i pruža podršku zajedničkim naporima da riješimo stambeno pitanje za najugroženije kategorije interno raseljenih osoba. Zahvaljujući donatorskoj pomoći, a tu ne mogu da ne spomenem i ostale brojne donatore poput vlada Sjedinjenih američkih država, Njemačke, Norveške, Švicarske, Turske, Italije, u posljednja dva mjeseca koliko obnašam dužnost zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, zajedno sa predstavnicima donatora, jedinicama za implementaciju, i partnerima na ovom projektu, uručili smo ključeve 51 stana, rekao je Mahmutović.

Zamjenik Mahmutović je naglasio da su mogućnost gradnje ove zgrade donatori odobrili naknadno, jer je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice kao Vodeća institucija u provođenju ovog projekta u BiH, ostvarilo uštede u podprojektu BiH3. Ova zgrada koštala je 400.000 KM, a na to treba dodati i kontribuciju općine koja je obezbijedila zemljište i svu potrebnu tehničku i administrativnu infrastrukturu. Osim ove, iz ušteda se grade još i zgrade u Prnjavoru i Tuzli koje su također završene, te će nakon izdavanja upotrebnih dozvola korisnici i ovih objekata dobiti ključeve stanova. 

 Do kraja marta bit će završene i zgrade u Jajcu, Bijeljini, Banja Luci i Gradišci.