Saopćenja

Mahmutović potpisao sporazume o saradnji na provedbi petog pod-projekta Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini

27.1.2020

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Dževad Mahmutović danas je u Sarajevu potpisao sporazume o saradnji na provedbi petog pod-projekta Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini sa 29 lokalnih zajednica. Mahmutović je istakao kako je imenovanjem na funkciju zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, jedna od prvih aktivnosti s kojima se upoznao bio Regionalni stambeni program u Bosni i Hercegovini.

-To nije slučajno, s obzirom na to da ću se tokom svog mandata zalagati za dosljedno provođenje ne samo ovog, nego i svih ostalih projekata, zakonskih obaveza i aktivnosti koje se tiču prava povratnika i interno raseljenih osoba u Bosni i Hercegovini. Prepoznao sam da je ova oblast prioritet u radu ovog Ministarstva te ću se zalagati da tako i ostane, s tim što nećemo samo ostati na obezbjeđenju stambenih rješenja nego i na omogućavanju pristupa svim pravima koja su zagarantovana ovoj populaciji, rekao je Mahmutović.

Potpisani sporazumi osnov su za izgradnju i obnovu 433 porodične kuće. Sa istim brojem općina, uskoro će biti potpisani sporazumi o saradnji sa lokalnim zajednicama u Federaciji Bosne i Hercegovine, gdje će biti izgrađeno i obnovljeno 117 kuća za povratnike. Sumirano, peti pod-projekat će se provoditi u 58 općina i gradova u Bosni i Hercegovini, i kao takav je veoma kompleksan i zahtjevan jer je zapravo svaki objekat jedno gradilište.

Ukupna vrijednost radova iznosit će 11 miliona eura koji su osigurani kroz donatorska sredstva, i bit će ukupno osigurano 550 stambenih rješenja, od kojih 50 kroz izgradnju porodičnih kuća za lokalnu integraciju izbjeglih osoba iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu (na područje RS) i 500 kroz obnovu porodičnih kuća za stambeno zbrinjavanje interno raseljenih osoba i povratnika, kao i izbjeglih osoba iz BiH koje se vraćaju iz zemalja regiona.

-Koristim se prilikom da se zahvalim predstavnicima lokalnih zajednica što ste dali značaj i prioritet za prihvat povratnika kao i porodica koje se lokalno integrišu u vaše sredine. Nije ni mali finansijski značaj, s obzirom da ste bez naknade obezbijedili sve neophodne administrativno-tehničke uslove za početak izvođenja radova. Također, želim da se zahvalim Evropskoj uniji kao najvećem donatoru Regionalnog stambenog programa, kao i svim ustalim zemljama učesnicima u Fondu RSP-a. Bez vašeg povjerenja u institucije Bosne i Hercegovine, te prepoznavanje potreba i prioriteta interno raseljenih osoba u BiH i izbjeglica iz BiH koji žele da se vrate u svoje prijertne domove, ovaj projekat u ovoj mjeri ne bi bio realiziran, kazao je Mahmutović.

Nije zanemariv podatak da je u posljednje dvije godine izgrađeno 1.500 stambenih jedinica, 400 ih je u izgradnji, a do kraja 2022. godine bit će ih izgrađeno još 1700. To znači da ćemo kroz ovaj projekat stambeno zbrinuti 3.200 porodica odnosno oko 10.000 osoba. To ukazuje da je Bosna i Hercegovina veliko gradilište, te da ovaj Projekat doprinosi i podizanju ekonomije, s obzirom na to da i projektovanje i nadzor i izvođenje vrše domaće firme. Za ovaj broj stambenih jedinica ukupno je izdvojeno 75 miliona eura.