Saopćenja

Borovac i Uebber: Podizanjem standarda života i rada spriječiti iseljavanje građana

29.11.2019

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac primila je danas u nastupnu posjetu ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u Bosni i Hercegovini Margret Uebber.

Tokom sastanka ambasadorica Uebber je izvjestila ministricu Borovac o mogućnostima da SR Njemačka pruži pomoć i podršku Bosni i Hercegovini u kontekstu povećanog priliva migranata u našu zemlju. Potvrdila je kako se očekuje procjena potreba za stvaranje humanih uvjeta za smještaj migranata u kasarni Blažuj kod Sarajeva, a na čemu će biti angažirani i njemački eksperti. Razgovarano je o mogućnostima saradnje Bosne i Hercegovine i SR Njemačke u oblasti zaštite ljudskih prava sa akcentom na slobodu izražavanja, odnosno slobodu medija i borbu protiv govora mržnje. Ministrica Borovac je zatražila podršku s ciljem primjene pozitivne prakse SR Njemačke u našoj zemlji kako bi se stvorili bolji uslovi za slobodu medija, ali i mehanizmi zaštite od zloupotrebe medija i širenja govora mržnje. 

Ambasadorica Uebber je istaknula kako je SR Njemačka odlučna da pomogne Bosni i Hercegovini u dostizanju evropskih standarda u svim oblastima. Jer, upravo podizanje standarda života i rada, kako su zaključile Borovac i Uebber, je prioritetni način da se smanji iseljavanje ne samo građana Bosne i Hercegovine, nego i cijelog regiona, odnosno da im se omogući da budućnost grade u svojoj domovini.