Saopćenja

Reagiranje Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice

8.7.2019

Zlonamjerno tumačenje izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice Semihe Borovac date prošle sedmice povodom uručenja donacije opreme za Izbjegličko-prihvatni i Readmisioni centar Salakovac kod Mostara rezultiralo je nesrazmjernim izlivom govora mržnje i nizom neutemeljenih navoda u otvorenom pismu hrvatskih zastupnika u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Jedan lijep događaj je populistički zloupotrijebljen u dnevnopolitičke svrhe. Na hipotetičko pitanje novinara da li Readmisioni centar može biti korišten za smještaj porodica boraca povratnika sa ratišta u Siriji sam, u skladu sa namjenom tog centra, navela da ti kapaciteti mogu biti jedna od mogućnosti za smještaj, ako tako odluče nadležni organi kao što je prvenstveno Ministarstvo sigurnosti BiH – navela je ministrica Borovac.

Nažalost, kako je dodala, ta izjava je rezultirala nekontroliranim izlivom krivih navoda i optužbi na političkoj, nacionalnoj osnovi koje sa gnušanjem odbacuje.

- Dovoljno je uporediti moju izjavu i njihove reakcije da se vide krajnje namjere i odgovoran odnos prema dužnostima koje obavljamo – potcrtala je ministrica Borovac.

Izbjegličko-prihvatni i Readmisioni centri dio su uspješnog sistema BiH u funkciji prihvata i smještaja izbjeglica i readmisiranih osoba. O značaju tog sistema dovoljno govori činjenica da je efikasnost prihvata bosanskohercegovačkih državljana koji se zbog nepoštivanja migracionih propisa vraćaju u BiH, bila jedan od ključnih uslova Evropske unije za ukidanje viza za sve koji putuju sa pasošem Bosne i Hercegovine.

- I ubuduće ćemo imati odgovoran pristup gdje niti je bilo, niti ima mjesta za samoincijativne odluke. Smještanje osoba u centre kod Mostara jasno je regulirano zakonima i odlukama nadželnih institucija Bosne i Hercegovine - zaključila je ministrica Borovac.