Saopćenja

Borovac i Purišić razgovarali o provedbi Regionalnog stambenog programa

17.4.2019

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sastala se danas sa ministrom rada i socijalnog staranja Crne Gore Kemalom Purišićem, te su tom prilikom razgovarali o implementaciji Regionalnog stambenog programa u ove dvije zemlje.

Ministri su izrazili zadovoljstvo postignutim napretkom i u Bosni i Hercegovini i u Crnoj Gori, te da očekuju da će u zadatom roku biti završena planirana gradnja stambenih jedinica za izbjeglice i interno raseljene osobe. Borovac i Purišić su istakli zajednički interes Bosne i Hercegovine i Crne Gore da se iskoriste sva raspoloživa sredstva putem Fonda Regionalnog stambenog programa, te da se za odabrane korisnike osigura i održivi povratak u sredinama u koje se vraćaju.

Ministar Purišić je naglasio kako je jedan od izlaznih rezultata Regionalnog stambenog programa u Crnoj Gori Zakon o socijalnom stanovanju.

-Zakon je Vlada usvojila prošle godine i njegova primjena je već u toku. Zakonom su obuhvaćene šire kategorije stanovništa u socijanoj potrebi. S obzirm da Bosna i Hercegovina nema ovakav propis, a u toku je gradnja stanova po modelu socijalnog stanovanja, možemo organizirati zajednički sastanak kako bismo vam prenijeli svoja iskustva, rekao je Purišić.

Osim toga, Borovac i Purišić su razgovarali o Sporazumu o traženju nestalih osoba koji, nakon usvajanja na vladama u obje države, uskoro treba biti potpisan.

-Nakon potpisivanja Sporazuma, uslijedit će planirane aktivnosti na traženju nestalih osoba. Prema analizi radne grupe koja je sačinila Sporazum, potražujemo oko 300 osoba koje se vode kao nestale u obje zemlje. Važna je pouzdana razmjena ovih podataka u svrhu da se izbjegne dupliranje procesa traženja u zemljama regiona, a što je propisano Regionalnim planom traženja nestalih donesnim u okviru Berlinskog procesa, rekla je Borovac.