Saopćenja

Šesnaest porodica uselilo u novu zgradu u Olovu - Donatori odobrili 2,1milion eura za mjere održivosti i projektovanje kuća za povratnike

4.10.2018

 Šesnaest porodica izbjeglih i raseljenih osoba u Olovu uselilo je danas u zgradu izgrađenu u okviru Regionalnog stambenog programa u Bosni i Hercegovini. Vrijednost zgrade, koja je namijenjena interno raseljenim osobama čiji se prijeratni domovi nisu mogli obnoviti, je veća od milion KM, od čega su 780.000 KM donatorska sredstva, a 224.240 KM je osigurala Općina Olovo.Ključeve novih stanova uručili su ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, šef kooperacija Delegacije EU u BiH Richard Maša, načelnik Olova Đemal Memagić, regionalna predstavnica UNHCR-a za jugoistočnu Evropu Anne-Christine Eriksson te predstavnici institucija iz zemalja regiona uključenih u Regionalni stambeni program - Hrvatske, Srbije i Crne Gore.- Prije tri godine nismo imali nijedan izgrađen objekat. Zahvaljujući uspješnoj regionalnoj i saradnji unutar BiH danas smo ravnopravan partner sa Srbijom, Crnom Gorom i Hrvatskom i po rezultatima provedbe ovog programa. Ovo je sedma zgrada koju danas useljevamo. Ukupno je do sada završeno oko 700 kuća i stanova, radovi na dodatnih 500 su u toku, dok ih je u fazi projektovanja i tenderskih procedura još oko 2.000 – navela je ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac.Iz Fonda Regionalnog stambenog programa donirano je 124 miliona KM što uz doprinos naše zemlje dovodi do vrijednosti od 146 miliona KM. 

- Međutim, smatram kako je od finansijske čak i veća vrijednost uspostavljene saradnje ne samo svih nivoa vlasti u našoj zemlji nego i saradnje među zemljama regije. To je konkretan doprinos vraćanju povjerenja, regionalnoj stabilnosti, promociji mira i suživota. To je osnov svjetlije budućnosti svih nas u regiji koja korača ka članstvu u Evropskoj uniji navela je ministrica Borovac. Ovom događaju je prethodio 24. Regionalni koordinacijski forum na kojem su prezentirani rezultati napretka u provedbi Regionalnog stambenog programa. Na tom sastanku, a koji je održan u Sarajevu, odlučeno je da će 2,1 miliona eura od dosadašnjih ušteda u provedbi Programa biti usmjerene na mjere održivog povratka te dijelom za projektovanje kuća za povratnike koje će biti građene u okviru potprojekta BH6.


Vrijednost RSP-a je oko 1.2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na projekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.
Bosna i Hercegovina je za vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata povjerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.