Saopćenja

NAJAVA DOGAĐAJA, Sjednica Skupštine donatora Regionalnog stambenog programa

5.6.2018

Državna ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac sutra će u Zagrebu na sjednici Upravnog odbora Regionalnog stambenog programa prezentirati značajan napredak koji je ostvaren u našoj zemlji u okviru ovog zajedničkog programa Bosne i Her-cegovine, Hrvatske,  Srbije i Crne Gore.

Do sada su Bosni i Hecegovini odobrena sredstva u iznosu od 48,6 miliona eura za provedbu pet potprojekata zahvaljujući kojim će se obnoviti oko 2.000 domova za izbjeglice i interno raseljene osobe te izgraditi 552 stana za potrebe lokalne integracije raseljenih osoba i izbjeglica iz Hrvatske u BiH.

Završeno je 518 stambenih jedinica, a radovi na 578 kuća i stanova su u toku.  U toku je i projektovanje, odnosno tenderske procedure za izvođenje radova za 1.429 stambenih jedinica. Projekat se provodi širom BiH, do sada su uključene 83 lokalne zajednice sa koji-ma se potpisani sporazumi o saradnji, a predviđa se uključivanje još 30 općina i gradova.

Uoči sutrašnje sjednice Upravnog odbora, od strane Skuštine donatora RSP-a očekuje se odobravanje do sada najvrijednijeg, šestog potprojekta u iznosu granta od 14,8 miliona eura što uz domaće učešće od 3,42 miliona KM dovodi do njegove ukupne vrijendosti od oko 18,22 miliona eura. 

Vrijednost RSP-a je oko 1.2 milijarde KM, od čega se više od 200 miliona odnosi na pro-jekte u BiH. Sve to bilo bi neizvodivo bez podrške međunarodne zajednice, prije svih, Evropske unije, kao najvećeg donatora sa učešćem od oko 450 miliona KM te Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Njemačke, Norveške, Švicarske, Danske, Turske i drugih zemalja donatora i podrške UNHCR-a, OSCE-a i Razvojne banke Vijeća Evrope.

Bosna i Hercegovina je za Vodeću instituciju Državnog projekta stambenog zbrinjavanja imenovala Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a implementaciju potprojekata pov-jerila je Federalnom ministarstvu raseljenih osoba i izbjeglica, Ministarstvu za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske te Odjelu za izbjeglice, raseljene osobe i stambena pitanja Vlade Brčko Distrikta BiH.