Saopćenja

Obilježen Međunarodni dan nestalih osoba

30.8.2017

Traganje za nestalim je prvorazredno pitanje ljudskih prava, civilizacijska i moralna obaveza svakog pojedinca u bh. društvu i svih nivoa vlasti, izjavila je za Fenu ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac povodom Međunarodnog dana nestalih osoba koji se obilježava 30. Augusta, a koji je obilježen u organizaciji Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Međunarodne komisije za nestale osobe.

Ministrica Borovac je naglasila kako je obilježavanje Međunarodnog dana nestalih osoba prilika da se prvenstveno obrati porodicama nestalih i ponovi opredjeljenje i potvrdi posvećenost procesu traganja i identifikacije nestalih osoba.

- Zato ponovo pozivam sve one koji imaju informacije o nestalim osobama da ih objelodane i tako daju lični doprinos najhumanijoj poslijeratnoj misiji u ovom regionu, a koja treba osigurati vraćanje hiljada imena i prezimena žrtvama ratnih zločina i njihov dostojanstven ukop – naglasila je Borovac.

Istakla je ogroman doprinos Međunarodne komisije za nestale osobe u kojem je posebno, kako kaže, „za nas bila važna podrška pri izradi zakonodavstva, te korištenje DNK analize koja ne ostavlja prostor za nejasnoće ili manipulacije“.

Ministarstvo je provelo niz aktivnosti u stvaranju preduslova za brže rješavanje pitanja nestalih osoba, kazala je.

- Vijeće ministara je zaključilo sporazum sa Srbijom i Hrvatskom kojim se pospješuje proces traganja za nestalim, a uskoro će takav jedan biti potpisan i sa Crnom Gorom – rekla je Borovac.

Sa druge strane, navela je Boravac, nakon dugog perioda zastoja u radu imenovan je privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe, zahvaljujući kojem je osigurano 600.000 KM tužilaštvima u BiH za ekshumacije.

U toku su i aktivnosti na izmjeni Sporazuma o osnovanju Instituta za nestale osobe kojim će se prvenstveno unaprijediti tehnička saradnja između Vijeća ministara BiH i Međunarodne komisije za nestale osobe, a koja do sada nije bila precizirana ovim sporazumom.