Saopćenja

Susret Ministra Damira Ljubića s Apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom

5.2.2013

Zagreb, 05. veljača 2013. Susret  Ministra Damira Ljubića s Apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj Alessandrom D'Erricom

Ministar Damir Ljubić sastao se u Zagrebu u prostorijama apostolske Nuncijature sa apostolskim nuncijem Alessandrom D'Ericom. Tema današnjeg razgovora bilo je pitanje povratka Hrvata katolika koji su prognani iz Bosne i Hercegovine, i raspisani javni poziv upućen izbjeglim osobama da se prijave za povratak kroz Regionalni stambeni program koji se sprovodi u zemljama regije.
Apostolski nuncij naročito se zanimao za položaj Hrvata katolika u BiH, a posebice u svijetlu pisma državnog tajnika Svete Stolice kardinala Tarcisija Bertonea kojom je izražena zabrinutost Svetog Oca i Svete Stolice vezanu za budućnost Katoličke crkve i katolika u BiH.

Njegova ekselencija apostolski nuncij naglasio je da Katolička crkva i on osobno daju svoju punu potporu procesu povratka i uspostavi dostojanstvenog života katoličkog puka u BiH, te se zalaže da se regionalnim pristupom i kroz bilateralne odnose ovaj proces uspješno okonča.

Ministar Ljubić je informirao nuncija D'Erica o programu te o visini sredstava do sada dobivenih nakon donatorske konferencije održane u travnju 2012. godine u Sarajevu,  i o planiranom načinu provođenja programa. Naglasio je značaj realiziranja programa stambenog zbrinjavanja izbjeglih osoba i istaknuo da je potrebno učiniti dodatne napore kako se ne bi u europskim i administrativnim institucijama zadržavala sredstva koja su namijenjena za ovaj projekt.

Također je izvjestio nuncija o nedavnom sastanku sa kardinalom Puljićem i biskupom Komaricom, na kojem su razmijenili informacije te dogovorili daljnju suradnju.

Ministar je upoznao nuncija sa razgovorima koje je vodio i sa političkim predstavnicima Republike Hrvatske predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Republike Srbije Ivicom Dačićem kako bi zajedničkim snagama potaknuli što bržu i učinkovitiju implementaciju plana i programa obnove domova povratnicima.

Ministar Ljubić i apostolski nuncij D'Erico zaključili su da se suradnja Katoličke crkve i institucija u BiH i RH treba nastaviti sa ciljem uspješnog završetka procesa povratka.