Saopćenja

Međunarodna donatorska konferencija - Dugoročna rješenja za izbjeglice i interno raseljene osobe - Sarajevo, Bosna i Hercegovina 24. travnja 2012. godine - PRIOPĆENJE

3.5.2012

Međunarodna donatorska konferencija za trajna rješenja za izbjeglice i raseljene osobe, održana je 24. travnja 2012. godine u Sarajevu, na poziv Bosne i Hercegovine. Konferencija je organizirana u tijesnoj suradnji s vladama Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Srbije, kao i s visokim komesarom Ujedinjenih naroda za izbjeglice, Europskom komisijom, Organizacijom za europsku sigurnost i suradnju, Vladom Sjedinjenih Američkih Država i  Razvojnom bankom Vijeća Europe.

Predstavnici 41 zemlje susreli su se i obećali svoju potporu zajedničkom Regionalnom programu za trajna rješenja za izbjeglice i interno raseljene osobe u cilju rješavanja dugotrajnog problema u četiri partnerske države – Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj i Republici Srbiji.

Na konferenciji su se okupili brojni visoki predstavnici, uključujući predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vjekoslava Bevandu; dopredsjednika Vlade i ministra za regionalni razvoj i EU fondove Republike Hrvatske, Branka Grčića; ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Zlatka Lagumdžiju; ministra vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore, Milana Roćena; ministricu vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Vesnu Pusić; ministra vanjskih poslova Republike Srbije, Vuka Jeremića; ministra rada i socijalne pomoći Crne Gore, Suada Numanovića i ministra za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, Damira Ljubića, koji je predsjedao Konferencijom. Također su nazočili i visoki komesar UN-a za izbjeglice, Antonio Guterres; europski komesar za proširenje i europsku susjedsku politiku Štefan Füle; glavni tajnik OESS-a Lamberto Zannier; guverner Vijeća Europske razvojne banke gospodin Rolf Wenzel; guverner Razvojne banke Vijeća Europe Rolf Wenzel; prvi zamjenik pomoćnika državnog tajnika za pučanstvo, izbjeglice i migracije Sjedinjenih Američkih Država David M. Robinson.

Predsjedatelj Vijeća ministara, Vjekoslav Bevanda, otvorio je Konferenciju, zahvaljujući se međunarodnoj zajednici na nepokolebljivoj potpori regiji i pozivajući sudionike – potencijalne donatore – da podrže ovaj posljednji zajednički napor da se okonča poglavlje izbjegličke populacije u regiji, nastalo u razdoblju od 1991. do 1995. godine.

Ministri vanjskih poslova četiri partnerske države ponovno su potvrdili potpunu posvećenost svojih zemalja poštovanju prava izbjeglica i interno raseljenih osoba, te da će blisko surađivati da osiguraju trajna rješenja za ove osobe, bilo kroz dobrovoljni povratak i reintegraciju u njihovim mjestima podrijetla, ili kroz lokalnu integraciju u mjestima sadašnjega boravka.

Ministri partnerskih zemalja, nadležni za izbjeglice i interno raseljene osobe, predstavili su zajednički višegodišnji Regionalni program za trajna rješenja za ugrožene izbjeglice i raseljene osobe, koji obuhvata Regionalni stambeni program, koji bi osigurao stambena rješenja za procijenjeni broj od 27.000 kućanstava ili 74.000 osoba. Program će se provoditi paralelno u četiri partnerske države tijekom pet godina, počevši od jeseni 2012. godine. Prema prvobitnim procjenama, ukupni proračun Regionalnog stambenog programa trebao bi biti 584 milijuna eura, od čega su se partnerske zemlje obvezale da će osigurati 83 milijuna eura.

Guverner Razvojne banke Vijeća Europe, gospodin Rolf Wenzel, predstavio je Fond Regionalnog stambenog programa, koji će formalno biti uspostavljen u jesen 2012. godine da upravlja financijskim doprinosima međunarodnih donatora i da ih usmjerava prema partnerskim zemljama za potporu stambenih projekata. Upravni odbor, sastavljen od donatora, partnerskih zemalja, Razvojne banke Vijeća Europe, kao Tajništva Fonda i partnerskih organizacija, kao što su UNHCR i OESS, bit će uspostavljen. Skupština donatora unutar Upravnog odbora formalno će odobravati zahtjeve za bespovratnu pomoć.

Sudionicu su pohvalili četiri partnerske zemlje za konkretne korake koje su poduzeli, u cilju okončanja poglavlja regionalnog aspekta raseljenja iz razdoblja od 1991. do 1995. godine. Posebno, izrazili su povjerenje u predstavljene strukture za učinkovitu provedbu programa, na transparentan način i uz odgovornost prema donatorskoj zajednici.

Ukupno 260.505.000 eura registrirano je danas, u formi čvrsto obećanih donacija za Regionalni stambeni program, koje će biti raspoređene tijekom petogodišnjeg razdoblja provedbe.

  • Vlada Turske najavila je da će donirati ukupno 1.000.000 €  za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Republike Češke najavila je da će donirati ukupno 50.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Sjedinjenih Američkih Država najavila je da će donirati ukupno 7.500.000  € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Švicarske najavila je da će donirati ukupno 5.000.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Mađarske najavila je da će donirati ukupno 30.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Danske je najavila da će donirati ukupno 1.300.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Njemačke najavila je da će donirati ukupno 5.000.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Norveške najavila je da će donirati ukupno 5.000.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Luksemburga najavila je da će donirati ukupno 500.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Europska komisija najavila je da će donirati ukupno 230.000.000 €, uglavnom kroz instrumente za pretpristupnu pomoć (IPA).
  • Vlada Slovačke najavila je da će naknadno odlučiti o iznosu donacije za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Kipra najavila je da će donirati ukupno 50.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Italije najavila je da će donirati ukupno 5.000.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.
  • Vlada Rumunije je najavila da će donirati ukupno 50.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.  
  • Gospođa Sadako Ogata, specijalni gost UNHCR-a donirala je iznos od 25.000 € za potporu Regionalnom stambenom programu.  

Svi donatori su izrazili snažnu namjeru da nastave sa svojom pomoći i nakon tekućeg proračunskog ciklusa svojih vlada, do kraja provedbe Regionalnog stambenog programa.

Četiri partnerske zemlje izrazile su duboku zahvalnost zemljama donatorima na njihovoj iskrenoj potpori u zajedničkim naporima da se riješe stambene potrebe ugroženih izbjeglica i interno raseljenih osoba, kao što je to definirano u Regionalnom stambenom programu.

Osim toga, četiri partnerske zemlje su pozvale sve danas prisutne donatore, i nadajmo se mnoge nove, da pruže snažnu potporu proračunu Regionalnog stambenog programa kroz procijenjenih pet godina njene provedbe.

Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Republika Hrvatska i Republika Srbija potvrdile su svoju spremnost da započnu provedbu zajedničkog Regionalnog višegodišnjeg programa za trajna rješenja za izbjeglice i interno raseljene osobe.