Saopćenja

UN-ova aktivistica Sajra Kustura: Zašto je usvajanje UN Rezolucije o Srebrenici važno za mlade ljude u Bosni i Hercegovini

24.5.2024

Sajra Kustura je istaknuta dvadesetogodišnja UN aktivistica. Nominirana od strane Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, od 2022. godine je savjetnica za mlade Ujedinjenih naroda Bosne i Hercegovine. 

Pored svoje uloge aktivistkinje UN-a, radila je i kao korecenzentica za regionalnu studiju Ujedinjenih naroda o rodnoj ravnopravnosti i socijalnoj koheziji za Zapadni Balkan. Koordinirala je programima u lokalnim zajednicama, bila jedna od mladih delegata iz Bosne i Hercegovine na Skupštini mladih Ujedinjenih naroda na Kosovu, a nakon toga i moderatorica UN regionalnog programa “Voices of youth” za rodnu ravnopravnost i inkluziju u Albaniji i Srbiji. 

Sa svojim aktivističkim angažmanima počela je još u osnovnoj školi, a već tokom srednje škole prepoznata je kao jedna od mladih braniteljica ljudskih prava i šampiona Ujedinjenih Naroda. Godine 2022. bila je predstavnica mladih na svjetskoj konferenciji "UNESCO SEE Youth Newsroom na djelu" u Južnoj Americi, a u decembru 2023. najmlađa govornica i liderica mladih na međunarodnom skupu UN-a u Ženevi. Njen aktivizam i poslovi fokusirani su na Ciljeve održivog razvoja, gdje je posebno posvećena ciljevima 5 (rodna ravnopravnost), 8 (dostojanstven rad i ekonomski rast), 10 (smanjenje nejednakosti) i 16 (mir, pravda i snažne institucije). Sajra predstavlja Bosnu i Hercegovinu kao mlada UN aktivistica, jačajući saradnje sa mladima iz regiona, a fokusirana je na svakodnevno učenje i skupljanje iskustava globalno.

Koja je važnost usvajanja UN Rezolucije o Srebrenici? 

- Rezolucija o genocidu u Srebrenici nije dokument na papiru, već simbol dubokog moralnog i političkog značaja koji obvezuje međunarodnu zajednicu na djelovanje koje nam je prijeko potrebno. Kao aktivistica, vidim usvajanje ove rezolucije isključivo kao poticaj za daljnje djelovanje u promicanju mira, pravde i jednakosti. To nas obvezuje da se aktivnije angažiramo u borbi protiv mržnje, nacionalizma i svih oblika diskriminacije kako bismo stvorili društvo u kojem svaka osoba može živjeti sigurno i dostojanstveno, bez straha od nasilja ili netrpeljivosti. Za mlade građane Bosne i Hercegovine, ovo usvajanje predstavlja poziv na još aktivnije djelovanje i angažman u borbi protiv negiranja zločina, revizionizma i manipulacije historijom. Naša uloga je osigurati da se istina o Srebrenici ne izbriše i da se sjećanje na žrtve očuva kao podsjetnik na posljedice nacionalističke i etničke mržnje. 

Koje bi konkretne akcije preporučila mladima kako bi podržali implementaciju UN Rezolucije o Srebrenici u svojim zajednicama? 

Kako bi podržali implementaciju UN Rezolucije o genocidu u Srebrenici u svojim zajednicama, mladi ljudi u Bosni i Hercegovini mogu poduzeti niz konkretnih akcija koje promiču pomirenje, razumijevanje i suživot među različitim grupama. Prije svega, važno je da mladi istraže i uče više o svojim kulturama, religijama i historiji. Razumijevanje vlastitog identiteta može pridonijeti razbijanju predrasuda i stvaranju osnove za međusobno poštovanje i toleranciju. Imamo bogatu zemlju čije vrijednosti nažalost nismo svjesni. Putovanja i razmjene predstavljaju izvanredan način da mladi prošire svoje horizonte i razviju empatiju prema drugima. Posjećivanje različitih dijelova zemlje i svijeta omogućuje mladima da se susretnu s različitim perspektivama i kulturama te da razviju otvorenost uma i razumijevanje. Kreiranje akcija usmjerenih na poboljšanje životnih uvjeta u svojim zajednicama također može biti od velike važnosti. To može uključivati volontiranje u lokalnim projektima koji promiču inkluziju, osnaživanje mladih i poboljšanje kvalitete života svih građana. Obrazovanje igra ključnu ulogu u prevenciji nacionalizma i mržnje. Stoga bi mladi trebali težiti stalnom učenju i sticanju novih znanja kako bi razvili kritičko mišljenje, otvorenost i toleranciju prema različitostima. Ja vjerujem u snagu mladih ljudi, u njihove ideje i htijenja da živimo u zemlji koju ćemo promovirati sa svim njenim ljepotama, a ne uništavati mržnjom, nacionalizmom i nekulturom.