Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić razgovarao sa austrijskom ambasadoricom Hartmann, ukazano na probleme u domovima penzionera

21.5.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, održao je danas sastanak sa ambasadoricom Republike Austrije u Bosni i Hercegovini dr. Ulrike Hartmann.
 
Tokom razgovora, ministar Hurtić je poseban fokus stavio na domove penzionera u Bosni i Hercegovini, sa naglaskom na javne domove penzionera, te zaštitu osoba treće životne dobi od nasilja. Istakao je da u javnim domovima penzionera ima mnogo problema o kojima se ne priča, a s kojima se osobe treće životne dobi susreću.

Dodao je da je potreban bolji sistem nadzora i kontrole za ove osobe, kako bi što kvalitetenije provele svoj životni vijek. Razloge za to ministar Hurtić pronalazi se u činjenici da stanovništvo treće životne dobi nije radno aktivno, što može utjecati na kvalitetu života. 

Ministar Hurtić i ambasadorica Harmann su, između ostaloga, razgovarali i o migracijama, te dobroj i prijateljskoj saradnji Republike Austrije i Bosne i Herecegovine.
 
Na sastanku je dogovoren dolazak u službenu posjetu Sarajevu saveznog ministra za socijalna pitanja, zdravlje, njegu i zaštitu potrošača Republike Austrije Johannesa Raucha.

Današnjem sastanku je prisutvovao i ataše za socijalna pitanja, zdravlje, njegu i zaštitu potrošača Ambasade Austrije Manuel Aigner.