Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić u Sarajevu prisustvovao centralnom događaju u okviru globalne inicijative UN Women „Generacija za ravnopravnost“

8.3.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić jučer je, uoči Međunarodnog dana žena, u Sarajevu prisustvovao centralnom događaju u okviru globalne inicijative UN Women „Generacija za ravnopravnost“, platforme za zajednički rad na promociji rodne ravnopravnosti.

"Svi imamo zajednički cilj, a to je da omogućimo ženama i djevojčicama život bez nasilja, jednak pristup ekonomskim resursima, pristup zdravstvenim uslugama, kao i rodno pravedne klimatske akcije. Opredijeljeni smo da uskladimo zakone i politike sa međunarodnim standardima, unaprijedimo programe i poboljšamo usluge u oblastima sprečavanja i zaštite od nasilja, pristupa ekonomskim resursima, zdravstvene zaštite i zaštite životne sredine. Istakao bih da je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH jedan od odgovornih aktera u okviru ove međunarodne inicijative, u sklopu Akcione koalicije protiv rodno zasnovanog nasilja, koja ima za cilj suzbijanje i prevenciju svih oblika nasilja nad ženama", rekao je ministar Hurtić.

Završni dio programa obuhvatio je dodjelu priznanja za 23 odgovorna aktera koji su se obavezali na sprovođenje aktivnosti s ciljem postizanja rodne ravnopravnosti u BiH.

Ministar Hurtić je primio priznanje u ime Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. 

(FOTO: UN Women BiH)