Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić primio u nastupnu posjetu ambasadoricu Kraljevine Švedske Helenu Lagerlöf

31.1.2024

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dr. Sevlid Hurtić, danas je, 30. januara 2024. godine, primio u nastupu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Helenu Lagerlöf.

Ministar Hurtić se zahvalio Švedskoj za višegodišnju pomoć i podršku Bosni i Hercegovini, a posebno na odnosu prema bh. zajednici u ovoj zemlji, koja je jedna od najbolje integrisanih. Naglasio je da sveobuhvatna podrška Švedske našoj zemlji u reformama i evropskim integracijama, ima veliki značaj i predstavlja primjer dobre saradnje. 

Ambasadorica Lagerlöf je istakla da je Švedska jedan od najvećih bilateralnih donatora u Bosni i Hercegovini, te izdvojila podršku u oblasti ljudskih prava, ravnopravnosti spolova i migracija. Ukazala je na važnost nastavka evropskog puta BiH, navodeći da je među 14 prioriteta značajan broj njih u nadležnosti Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. 

Ministar Hurtić je kazao da će MLJPI BiH u narednom periodu imati sve veću odgovornost i važnost u ispunjavanju 14 prioriteta, a posebno u području – Osnovna prava, navodeći da domaći akteri moraju uložiti više napora u ispunjavanju obaveza. 

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o mogućim oblicima buduće saradnje između dvije zemlje, a u oblastima koje su u nadležnosti MLJPI BiH.