Saopćenja

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

27.1.2024


U kontekstu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine izražava svoju solidarnost s međunarodnom zajednicom u odavanju počasti i sućuti prema žrtvama holokausta, činu genocida koji se odigrao tijekom Drugog svjetskog rata.
 
Na dan 27. januara, simbolično odabranoj godišnjici oslobađanja nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, Ministarstvo prepoznaje važnost očuvanja sjećanja na stradanje milijuna nevinih ljudi te izražava duboko poštovanje prema njihovim žrtvama i patnjama.
 
U skladu s tim, Ministarstvo želi istaknuti rezoluciju A/RES/60/7, koju je Generalna skupština UN usvojila na svom 42. sastanku dana 1. studenog 2005. godine, kojom je proglasila 27. januara Međunarodnim danom sjećanja na žrtve holokausta. Ova rezolucija predstavlja snažan angažman međunarodne zajednice u promicanju ljudskih prava, tolerancije i prevencije svih oblika diskriminacije.
 
Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice poziva na pojačano razumijevanje važnosti ljudskih prava te potiče na daljnji dijalog o jačanju kulture mira i međusobnog poštovanja. 
 
Na ovom značajnom danu, odajemo počast žrtvama holokausta s dubokim poštovanjem, te se obvezujemo na zajednički napor u suzbijanju svih oblika mržnje i nasilja, stvarajući tako temelje za inkluzivnije i prosperitetnije društvo za buduće generacije.