Saopćenja

Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine u posjetu primio Nje.E. gosp.Ghanem bin Shaheen bin Glanem Al Ghanima, ministra za vakuf i islamska pitanja države Katar

14.9.2023

“Država Katar prijateljska je zemlja Bosni i Hercegovini, oduvijek. Bratske i  prijateljske odnose moramo nastaviti njegovati, te proširiti saradnju na mnogo više oblasti nego što ih trenutno imamo”, kazao je Sevlid Hurtić, ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, tokom današnjeg susreta sa Nje.E. gosp.Ghanem bin Shaheen bin Glanem Al Ghanima, ministrom za vakuf i islamska pitanja države Katar. Prijemu u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, prisustvovao je i reisu-l-ulema Islamske zajednice Bosne i Hercegovine, Husein ef. Kavazović.


 

Govoreći o radu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, ministar Hurtić je kazao kako je ono kompleksno i da ima vrlo bitnu zadaću. Ministru Al Ghanimu predstavio je buduće projekte koje će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine raditi u saradnji sa državom Katar. Kazao je kako su oni vrlo bitni za sve ljude u državi, bez obzira na nacionalnost.Kao bitnu kariku buduće saradnje, predstavio je i Projekat prijenosa znanja, u kojem mogu učestvovati i državljani Bosne i Hercegovine koji žive u Kataru. Ministar Hurtić se zahvalio na dosadašnjoj pomoći, kazavši da očekuje veći ekonomski angažman države Katar u Bosni i Hercegovini. Nje.E. gosp. Ghanem bin Shaheen bin Glanem Al Ghanima zahvalio se ministru na prijemu, te kazao kako je u svom predstavljanju dotaknuo vrlo važnu tačku, a to je ekonomska saradnja. Smatra kako su za investicije potrebni sigurnost i povjerenje. 
“Ima dosta biznismena iz Katara koji su zainteresirani za investiranje ovdje. Predlažem da se uputi poziv predsjedniku Asocijacije biznismena države Katar, koji bi trebao doći u ovu zemlju i izvršiti procjene sigurnosti ulaganja u ovo tržište”, kazao je ministar Al Ghanima. 
“Ovdje ima dosta prilike za investiranje i birokratske prepeke se moraju otkloniti, u suprotnom je sve teže. Osim toga, potrebni su i vrlo konkretni projekti”, dodao je. Kao jedno od područja buduće saradnje dvije države, predložio je oblast ljudskih prava, ali i stipendiranje građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kataru.