Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić primio delegaciju Udruženja Roma „Euro Rom“

26.7.2023


Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 26. jula 2023. godine, primio delegaciju Udruženja Roma „Euro Rom“ iz Tuzle, predvođenu dugogodišnjim aktivistom Nedžadom Jusićem. 

Povod za sastanak je bila prestižna nagrada Europske unije za integraciju Roma na Zapadnom Balkanu i u Turskoj za 2023. godinu, koju je Jusić nedavno dobio u Briselu, ali i pitanja o položaju romske populacije u našoj zemlji. 

Jusić i drugi članovi delegacije su upoznali ministra Hurtića sa aktivnostima i radom ovog udruženja, koje je osnovano 2004. godine, navodeći da su do sada implementirali oko 10 miliona KM kroz različite projekte. U fokusu rada ovog udruženja je obrazovanje Roma, promocija kulturnog identiteta, stambeno zbrinjavanje, ali i druge važne oblasti. 

Ministar Hurtić je kazao da je Vijeće ministara na jučerašnjoj sjednici donijelo Odluku o načinu korištenja grantova Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine za 2023. godinu, a da su značajna sredstva predviđena za stambeno zbrinjavanje Roma, njihovo zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i obrazovanje. Naglasio je važnost implementacije ovih sredstava, što će doprinijeti popravljanju sveukupnog položaja romske populacije u našoj zemlji. 

Delegacija Udruženja Roma „Euro Rom“ je upoznala ministra Hurtića o predstojećem obilježavanju Dana sjećanja na romske žrtve holokausta, ali i sa inicijativom i idejom da se u Tuzli izgradi romski kulturni centar.