Saopćenja

Ministar Sevlid Hurtić posjetio Prijedor, prisustvovao komemoraciji i kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu

20.7.2023

Ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, danas je, 20. jula 2023. godine, u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora, prisustvovao komemoraciji i kolektivnoj dženazi za dvije prijedorske žrtve, koje su ubijene u ratnim zločinima 1992. godine.

Uoči dženaze, ministar je proučio Fatihu i položio cvijeće na spomen – obilježje s imenima 1.226 Bošnjaka, koji su ubijeni u ratnim zločinima na području Kozarca, ali i posjetio izložbu ličnih predmeta koji su pronađeni u masovnim grobnicama.

Dan ranije, 19. jula, ministar Hurtić je prisustvovao otvorenju Šehidskog turbeta Skela u Prijedoru i posjetio Medžlis Islamske zajednice u ovom gradu.

Također, posjetio je Udruženje veterana Krajine 1992.-1995. u Prijedoru, gdje je razgovarano o položaju ove populacije, ali i generalno o problemima i izazovima povratnika u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Posjetio je i izložbu posvećenu heroju odbrambeno-oslobodilačkog rata Adilu Bešiću.

Danas je u Memorijalnom centru Kamičani klanjana dženaza 32-godišnjacima Feridu Sikiriću i Izetu Mešiću, koji su ubijeni u stravičnim ratnim zločinima u ovom kraju 1992. godine.

Na području Prijedora još uvijek se traga za 471 žrtvom.